Replikk

Nei, vi motarbeider ikke kvinners rettigheter

NKF ønsker å bidra til en konstruktiv samtale på et ikke-diskriminerende grunnlag, der kvinners rettigheter og transpersoners rettigheter ikke blir aktivt satt opp mot hverandre.
NKF ønsker å bidra til en konstruktiv samtale på et ikke-diskriminerende grunnlag, der kvinners rettigheter og transpersoners rettigheter ikke blir aktivt satt opp mot hverandre.
Norsk kvinnesaksforening ønsker å bidra til en konstruktiv samtale på et ikke-diskriminerende grunnlag, der kvinners og transpersoners rettigheter ikke blir satt opp mot hverandre, skriver Anne Hege Grung.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Styremedlem i Norsk kvinnesaksforening, Anne Hege Grung, svarer på Aud Farstads protestutmelding.

Norsk kvinnesaksforening (NKF) er, som Farstad helt korrekt skriver, Norges eldste kvinnesaksorganisasjon.

Helt fra begynnelsen av (i 1884!) var det mulig for både kvinner og menn å bli medlemmer av NKF. Det avgjørende var da, som nå, at man uavhengig av kjønn tilslutter seg NKFs verdier og plattform.

Da norsk lov ble endret i 2016 var det naturlig av NKF fortsatte å ha den samme verdimessige plattformen, nemlig at det uansett kjønn er mulig å melde seg inn i foreningen. Det er avgjørende for NKF at vi er tverrpolitiske og ikke-diskriminerende når det gjelder medlemskap slik at vi sammen kan fokusere på det som er NKFs viktigste arbeid: Å jobbe for å løfte og forankre kvinneperspektiver både praktisk og politisk i norsk lovverk og politikk, å arbeide mot kjønnsbasert vold og drap av jenter og kvinner, å ta et oppgjør med kjønnsbaserte stereotypier som gjør kvinner og jenters liv trangt og begrenset.

Rettighetsarbeid og holdningsskapende arbeid er to viktige aspekter ved arbeidet vårt. I våre fire lokallag i Oslo, Bergen, Drammen og Gina Krog kvinnesaksforening Karmøy, skjer det mange aktiviteter for medlemmene. 

Annonse

Farstads sterke anklager om at NKF motarbeider kvinners rettigheter synes å være basert på at hun mener NKF samtykker til at kvinners biologiske kjønn skal viskes ut og at selve ordet «kvinne» blir sett på som diskriminerende. Dette stemmer ikke.

Hun kommer heller ikke med empirisk belegg for dette, og dersom noen som leser dette er i tvil om NKFs standpunkter her, oppfordrer jeg til å lese vedtektene våre og saker vi arbeider med, slik dette er gjengitt blant annet på nettsidene våre. 

NKF skal i midten av januar ha et politisk verksted med professor i juss, Anne Hellum. Tema for verkstedet er knyttet til Hellums nye bok «Frihet, likhet og mangfold». Denne boken inviterer etter vår mening til en saklig og konstruktiv samtale om det vi kan kalle kjønnsidentitetsdebatten.

NKF ønsker å bidra til en konstruktiv samtale på et ikke-diskriminerende grunnlag, der kvinners rettigheter og transpersoners rettigheter ikke blir aktivt satt opp mot hverandre. Vi tror nemlig at dersom dette blir hovedsporet i debatten, vil alle parter tape.

I NKF kan vi leve med ulike syn i kjønnsidentitetsdebatten. Vi kommer til å fortsette å arbeide for kvinners rettigheter, og å gå inn i de aktuelle diskusjonene det er nødvendig å være en del av. Aud Farstad er velkommen tilbake som medlem dersom hun vil være med på det.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar