Nobelkomiteens leder:

– Demokratiet er under press

Demokratiet er under press, framholdt Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus. (Foto: Cornelius Poppe/NTB.)
Demokratiet er under press, framholdt Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus. (Foto: Cornelius Poppe/NTB.)
Informasjons- og ytringsfriheten går tilbake rundt om i verden, og demokratiet er på vikende front, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nobelkomiteens leder advarer om vikende demokrati i forbindelse med årets Nobelprisutdeling.

– I forreste linje for å forsvare demokratiet står journalister og en fri og faktabasert presse, slo Reiss-Andersen fast da journalistene Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland ble tildelt Nobels fredspris i Oslo rådhus fredag.

– Maria Ressa og Dmitrij Muratov deltar i en krig hvor det skrevne ord er deres våpen, hvor sannheten er deres mål, og hvor enhver avsløring av maktmisbruk er en seier, sier Reiss-Andersen.

– Å være journalist er for mange et høyrisikoyrke. Vi må stå på deres side, understreker hun.

Søkelys mot forbindelsen

Med tildelingen ønsker Nobelkomiteen å rette søkelyset mot sammenhengen mellom fred og sikkerhet på den ene siden og en fri og faktabasert presse på den andre.

Annonse

– Planlegging av kriger og folkemord har aldri funnet sted i offentlighetens søkelys. Å bringe fortellingen ut i offentligheten kan i seg selv forebygge krig, sier Reiss-Andersen, som peker på at pressens rolle er å avdekke aggresjon og maktmisbruk.

– Dette er et arbeid som utføres utrettelig av journalister hver eneste dag rundt om på kloden, sier hun.

– For politiske ledere kan det være irriterende og ubehagelig å bli gransket. Men virkningene er økt tillit mellom ledere og folk flest, framholder Reiss-Andersen.

Ødeleggende utvikling

Samtidig peker hun på at pressen også kan være en del av problemet.

– Journalistikk brukes ikke alltid til å fremme sannhet og fred. Hatefulle ytringer, falske nyheter og et polarisert offentlig ordskifte er et problem i alle nasjoner i dag, slår Reiss-Andersen fast.

Med årets pris ønsker Nobelkomiteen å understreke viktigheten av å bekjempe denne ødeleggende utviklingen, ifølge komitélederen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar