Nobelkomiteens leder:

– Demokratiet er under press

Demokratiet er under press, framholdt Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus. (Foto: Cornelius Poppe/NTB.)
Demokratiet er under press, framholdt Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus. (Foto: Cornelius Poppe/NTB.)
Informasjons- og ytringsfriheten går tilbake rundt om i verden, og demokratiet er på vikende front, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nobelkomiteens leder advarer om vikende demokrati i forbindelse med årets Nobelprisutdeling.

– I forreste linje for å forsvare demokratiet står journalister og en fri og faktabasert presse, slo Reiss-Andersen fast da journalistene Maria Ressa fra Filippinene og Dmitrij Muratov fra Russland ble tildelt Nobels fredspris i Oslo rådhus fredag.

– Maria Ressa og Dmitrij Muratov deltar i en krig hvor det skrevne ord er deres våpen, hvor sannheten er deres mål, og hvor enhver avsløring av maktmisbruk er en seier, sier Reiss-Andersen.

– Å være journalist er for mange et høyrisikoyrke. Vi må stå på deres side, understreker hun.

Søkelys mot forbindelsen

Med tildelingen ønsker Nobelkomiteen å rette søkelyset mot sammenhengen mellom fred og sikkerhet på den ene siden og en fri og faktabasert presse på den andre.

Annonse

– Planlegging av kriger og folkemord har aldri funnet sted i offentlighetens søkelys. Å bringe fortellingen ut i offentligheten kan i seg selv forebygge krig, sier Reiss-Andersen, som peker på at pressens rolle er å avdekke aggresjon og maktmisbruk.

– Dette er et arbeid som utføres utrettelig av journalister hver eneste dag rundt om på kloden, sier hun.

– For politiske ledere kan det være irriterende og ubehagelig å bli gransket. Men virkningene er økt tillit mellom ledere og folk flest, framholder Reiss-Andersen.

Ødeleggende utvikling

Samtidig peker hun på at pressen også kan være en del av problemet.

– Journalistikk brukes ikke alltid til å fremme sannhet og fred. Hatefulle ytringer, falske nyheter og et polarisert offentlig ordskifte er et problem i alle nasjoner i dag, slår Reiss-Andersen fast.

Med årets pris ønsker Nobelkomiteen å understreke viktigheten av å bekjempe denne ødeleggende utviklingen, ifølge komitélederen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar