Hilsen 22 år gammel gretten gubbe

Kjære Airpods-bruker, vi må ta en prat

Det er mildt sagt frustrerende å møte Airpods-brukernes unike væremåte, mener Erik Stolpestad.
Det er mildt sagt frustrerende å møte Airpods-brukernes unike væremåte, mener Erik Stolpestad.
Av en eller annen grunn er det en ganske rasshølete oppførsel som følger med bruken av Airpods, skriver Erik Stolpestad.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Airpods er på alles ører. Artikkelen ble først publisert i Studvest, og i spalten Apropos, som tidvis inneholder satire.

Jeg forstår at du har blitt glad i dem. De er praktiske, kobles enkelt til telefonen og har sikkert god lyd. Opp fra lommen og inn i øret. Aldri igjen skal du trenge å knote med ledninger. Fair nok.

Med en million variasjoner av trådløse ørepropper på markedet virker det som om det kun er Apples variant som medfører en helt unik væremåte.

På gaten, bussen, i butikken og i kantiner i dette ganske land ser jeg sosiale folk i hyggelige samtaler med andre. Men noe skurrer: I ørene stikker det ut noen forvokste Q-tips med et umiskjennelig California-design.

Jeg blir muligens irrasjonelt sint når det kommer til Airpods, og jeg vet kanskje ikke helt hva det faktisk bunner i selv.

Annonse

For hva i alle dager er det som skjer her? Hører folk på musikk for seg selv mens de er i en samtale? Snakker de i telefon samtidig som de snakker med andre?

Jeg vet ikke. Og det er kanskje nettopp denne uvitenheten som er problemet. La meg forklare.

Når man er i en samtale, er det forskjellig grad av fokus man har til samtalen. Fra øyekontakt og anerkjennende nikk, til fullstendig uinteressert tilstedeværelse.

Å være den andre parten i sistnevnte samtale er, mildt sagt, frustrerende. Dialogen glir ufrivillig inn i en kjip monolog og man ender med å snakke til en vegg av kjøtt, blod og dårlige manerer. Som en fyr med over gjennomsnittet behov for sosial kontakt og anerkjennelse er dette brutalt.

Øreproppene er jo så diskré og kule at det ikke gjør noe, tenker kanskje du? Feil! Det blir en slags hybridløsning hvor du verken vier oppmerksomhet til samtalen eller til musikken. Så god er du nemlig ikke på multitaskingen.

«Ja, men jeg kan jo høre deg godt selv om jeg har på Airpodsene! Jeg har ikke på musikk.»

Det driter jeg i! Bare muligheten for at du kan lytte til noe helt annet mens vi snakker, gjør meg gæren. Man føler seg dum når motparten har på seg ørepropper. Det blir den ultimate hersketeknikk.

Kanskje bunner det nettopp ned i en usikkerhet hos meg selv, at jeg mister fullstendig oversikt over din interesse i samtalen.

Hvis du ikke hører på noe, hvorfor i alle dager trenger du å ha de i? Er du virkelig ikke raus nok til å bruke halvannen kalori på å fjerne dottene av ørene dine?

Så vær så snill. Ta ut øreproppene når du snakker med noen. Med den lille gesten det er, viser du at du faktisk vil høre og delta i preiken. Og da blir oss usikre litt roligere og verden kan bli et litt bedre sted.

Siste hjertesukk: Hvorfor må man kalle det ved produktnavnet? Kall en spade for en spade og en ørepropp for en ørepropp.

Hilsen 22 år gammel gretten gubbe.

Innlegget ble først publisert i Studvest.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar