Et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsministeren

Dette ser virkelig ikke noe bra ut

Ti dager før rapporten lå på helseministerens bord, leste politidirektøren dissensen. Det svekker tilliten til politidirektøren, mener kritikerne. (Foto: Cornelius Poppe/NTB.)
Ti dager før rapporten lå på helseministerens bord, leste politidirektøren dissensen. Det svekker tilliten til politidirektøren, mener kritikerne. (Foto: Cornelius Poppe/NTB.)
Nå som rusreformen er fremmet på nytt trengs en avklaring fra regjeringen, skriver Kenneth Arctander Johansen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Politidirektøren fikk se deler av rusreform før regjeringen. Kritikere mener det ser ut som et avtalt spill.

Det blir omkamp for rusreformen, og nå er det på tide å spørre:

Mener justisministeren at politidirektøren skal skaffe seg forhåndsinformasjon om offentlige utredninger som hun bruker til å forbigå folkevalgte?

Stortinget stemte ned Solberg-regjeringens forslag til avkriminalisering av bruk og besittelse av ulovlige rusmidler sommeren 2021. Blant annet etter politisk press fra politiet som advarte mot økt bruk blant ungdom og at de mistet adgang til etterforskningsmetoder for å avdekke bruk og salg. Til tross for at dette er påstander som ikke lar seg understøtte av forskning eller kunnskap om hva som er lov for politiet å gjøre, påvirket argumentene Senterpartiet, FrP og Arbeiderpartiet.

Politiet hadde systematisk argumentert for at de ville miste adgangen til å ta blodprøver av personer mistenkt for bruk av rusmidler og ransake bolig og mobiltelefon for å etterforske salg selv om personen ikke var mistenkt for salg.

Annonse

I tillegg hadde det blitt avdekket at Politidirektoratet hadde gjort ureglementerte pengeoverføringer til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). NNPF var også anklaget for rolleblanding der de brukte politiuniform da de gjennomførte kampanjer, brukte politiets adresser, og inngikk avtaler med kommuner, næringsliv, politi og arbeidstilsynet som påla sivilsamfunnet å ikke fremme liberale ruspolitiske synspunkter.

Etter stortingshøringen om rusreformen i mars startet Riksadvokaten en gjennomgang av politiets bruk av invaderende ransakingsverktøy i brukersaker. Justisdepartementet satt ned et utvalg som gjennomgår politiets samrøre med NNPF.

Det som gjenstår er en avklaring i forbindelse med at politidirektøren skaffet seg forhåndsinformasjon om Rusreformutvalgets konklusjoner ti dager før utvalget la fram innstillingen sin for regjeringen. Informasjon hun brukte da hun gikk ut tre dager før innstillingen var kjent og advarte mot avkriminalisering. På spørsmål fra journalisten på om hun satt med forhåndsinformasjon, unnlot hun å svare bekreftende på dette.

I beste fall en tilsløring av sannheten.

Ettersom ingen justispolitikere har stilt spørsmål til justisministeren om dette, har jeg et ønske om å lese følgende på Stortinget.no:

«Mener statsråden det er akseptabelt at politiets øverste leder undergraver en regjering som utgår fra et flertall på Stortinget gjennom å skaffe seg forhåndsinformasjon om offentlige utredninger og på den måten gå forbi samtlige folkevalgte i den offentlige debatten?»

Det er et spørsmål jeg tror mange vil ha svar på.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar