Kripos:

Barn deler overgreps- og voldsvideoer for å henge ut medelever

Barn ned i barneskolealder administrer Snapchat-kontoer som deler volds- og overgrepsvideoer. Det melder Kripos. (Foto: NTB/AP Photo/Mark Lennihan.)
Barn ned i barneskolealder administrer Snapchat-kontoer som deler volds- og overgrepsvideoer. Det melder Kripos. (Foto: NTB/AP Photo/Mark Lennihan.)
Ifølge Kripos opprettes det stadig flere avsløringskontoer i sosiale medier, administrert av barn så unge som 11 år. Det som legges ut, blir stadig grovere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Barn og unge deler overgreps- og voldsvideoer for å henge ut medelever, melder Kripos.

Hensikten med «exposed-kontoer» er å henge ut andre. Begrepet stammer fra engelsk og betyr å avsløre. Ifølge Kripos kan konsekvensene for de som henges ut på slike kontoer, være svært alvorlige.

– Vi ser at slike kontoer opprettes over hele landet. På disse kontoene deles det blant annet nakenbilder- og videoer av barn, voldsvideoer og trusler, sier seksjonsleder Lise Matheson ved Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) hos Kripos.

Kripos har over tid registrert at en økende andel av materialet som deles, har blitt grovere. En del av materialet som deles på exposed-kontoene, er seksualiserte bilder eller filmer som barn frivillig har produsert selv, og sendt til noen de kjenner. Bildene eller videoene har deretter blitt delt videre.

– Deling av voldsvideoer og overgrepsmateriale er ulovlig. Politiet ser at barn som blir utsatt for slik deling, sliter med å gå på skolen eller gjennomføre skolearbeid, blir utsatt for mobbing, mister venner, får angst og lavt selvbilde, utvikler rusproblemer og i ytterste konsekvens forsøker å ta sitt eget liv, sier Matheson.

Annonse

Politiet ser at administratorene av exposed-kontoer er unge, noen helt ned i 11-årsalderen. Deres motivasjon varierer, men økt sosial status og økonomisk gevinst gjennom å selge kontoen er blant motivene som går igjen.

De største kontoene har et betydelig antall følgere.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar