Risikerer 175 år i fengsel

Assange får ankesak behandlet av høyesterett

Julian Assange har støttespillere i mange land som reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Julian Assange har støttespillere i mange land som reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange får utleveringssaken sin behandlet av britisk høyesterett.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Assange får ankesak behandlet av høyesterett.

Domstolen High Court avgjorde mandag at saken kan ankes videre til Storbritannias høyesterett – Supreme Court. Det melder den britiske kringkasteren BBC.

I en ankesak i forrige måned konkluderte High Court med at Assange kan utleveres til USA, der han risikerer en fengselsstraff på opptil 175 år.

Påtalemyndigheten i USA mener Assange medvirket til tyveri av et stort antall hemmelige amerikanske dokumenter for over ti år siden. Forsvarerne hans mener han handlet som journalist, i tråd med pressefriheten, og at han bidro til viktige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

De argumenterer også med at Assanges psykiske helse er dårlig og at selvmordsrisikoen er stor hvis han utleveres til USA.

Annonse

At Assange nå får anledning til å anke til høyesterett, betyr at saken anses å ha allmenn viktighet. Den 50 år gamle australieren har støttespillere i en rekke land som hevder rettsprosessen mot ham er politisk motivert.

Etter at WikiLeaks publiserte de hemmelige amerikanske dokumentene i 2010, ble Assange ettersøkt for seksuelle overgrep i Sverige. Noen år senere søkte han tilflukt på Ecuadors ambassade i London, hvor han ble værende helt til 2019, da han ble pågrepet av britisk politi.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar