Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingene i Oslo.

Uke Uke 4
Utstillingen «Girjegumpi» inviterer publikum til egenrefleksjon. (Foto: Presse.)

Nomadisk bibliotek

Det er fortsatt ikke for sent å få med seg den Subjektprisnominerte utstillingen «Girjegumpi. Sámi arkitektuvragirjerájus» i Nasjonalmuseets avdeling for arkitektur. Over flere år har arkitekt og kunstner Joar Nango opparbeidet seg et stort antall bøker og annet materiale tilknyttet samisk og annen urfolksarkitektur.

Til å huse denne samlingen har han bygget et flyttbart bibliotek, hvor vi finner litteratur om samisk byggeskikk, urfolksarkitektur generelt, arkitektur- og postkolonial teori. Vel så mye som en kilde til kunnskap, er prosjektet også et kunstnerisk prosjekt som tar sikte på å være en plattform for diskusjon og undersøkelser. Hva er samisk arkitektur, egentlig? Og, hva kan det være? – er blant spørsmålene som aktualiseres av Nango.

Hanne Tyrmis nye utstilling er bokstaveligtalt blytung. (Foto: Presse.)

Blytung sårbarhet

Hanne Tyrmi har alltid uttrykt seg gjennom materialene – hånden og tanken er alltid i dialog. Gjennom bearbeidelsen av materialer som bly, stål, bronse, filt og papp, formidler kunstneren menneskelige grunnerfaringer og gir dem fysisk og taktil form. Bruken av kroppen som omdreiningspunkt og målestokk er gjennomgående i kunstnerskapet, alltid med blikket vendt mot en større politisk og sosial virkelighet.

I «Hester dør stående» ønsker kunstneren å utforske sårbarheten som preger både samfunnet og enkeltindividet, en erfaring av stengsler og tap, styrke og avmakt.

Man må nesten se Matias Kiils «Yes and no» for å skjønne hva utstillingen handler om. Den hemmelighetsfulle kunstneren gir lite bort på forhånd. (Foto: Presse.)

Må bedømmes selv

Store deler av utstillingsbeskrivelsen for Matias Kiil sin soloutstilling «Yes and no» er sladdet. Man har med andre ord lite grep om hva man går til annet enn det vi kjenner til av kunstneren fra før. Førsteinntrykket må i hvert fall vente til du faktisk ser kunsten.

Kiil arbeider med konstellasjoner av hverdagsobjekter, refererer til rekreasjonssituasjoner, sosiale tendenser og mentale tilstander, og visker ut grensen mellom offentlig og privat rom.

I «Skybrudd og andre fenomener» er Ida Skår abstrakt om vær og mikrobiologi. (Foto: Presse.)

Snakk om været

Ida Skår jobber i det daglige som forsker på muggsopp, men er også utdannet kunstner. Hun har tidligere uttrykt seg mye gjennom illustrasjon, noe som har satt sitt preg i maleriene hennes.

I hennes separatutstilling «Skybrudd og andre fenomener» beveger hun seg noe bort fra det illustrative og mer mot et abstrakt uttrykk med sterke farger. Det abstrakte kan tendere mot å vise seg som veldig konkret, men også ikke. Dette gir rom for flere tolkninger og ettertanke. De som er ekstra observante vil se at det stadig dukker opp elementer fra mikrobiologien i bildene hennes.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar