Kjøttkutt er bra for dyrene, deg og miljøet

For deg og meg er reduksjon av kjøtt en av de mest effektive måtene å redusere våre utslipp på, skriver Samuel Rostøl.
For deg og meg er reduksjon av kjøtt en av de mest effektive måtene å redusere våre utslipp på, skriver Samuel Rostøl.
En kan ikke påstå at høyt kjøttinntak fører til lang levealder. Tvert imot, skriver dyrevernsaktivist Samuel Rostøl.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Er kjøtt usunt? Debatten raser i Subjekt.

Mikkel Ihle Tande mener kjøttforbruket i Hongkong bidrar til økt levealder, og viser til en stor økning fra 80-88. Den utviklingen fortsatte. I 1960, da dagens 80-åringer var 20 år gamle, spiste de 40 kilo kjøtt i året.

Nå er det annerledes. Denne studien viser at det er de yngre som spiser mest kjøtt, og denne studien viser at Hongkongs yngre nå utvikler livsstilssykdommer.

Konklusjonen er klar: En kan ikke påstå at høyt kjøttinntak fører til lang levealder.

Jeg hevdet aldri at sukker kan forårsake økt levealder, men påpekte at korrelasjonen var like tydelig som for kjøtt. Poenget var at en ikke kan bruke statistikk slik.

Annonse

Ble hjernen større på grunn av kjøtt?

Nei. En studie publisert 1. februar viser at det ikke finnes arkeologisk støtte for idéen om at det var at kjøtt som fikk hjernen til å vokse.

Tande kjente neppe til studien ettersom hans motsvar til meg kom før studien, men selv om kjøtt hadde fått hjernen til å vokse for en million år siden ville det ikke vært en grunn for å spise kjøtt i dag.

Veganske barn og intelligens

Tande siktet nok til denne studien om at emnet kolin er viktig for hjernen, men forfatteren skriver ingenting om veganske barn og lavere IQ (det snakker hun kun om i medieartikler), men hun påpeker at de fleste av oss ikke får i oss nok kolin.

En representant fra den britiske kostholdsforeningen svarer at man kan få i seg nok kolin med et plantebasert kosthold, men at det krever planlegging. Ettersom de fleste får i seg for lite kolin krever det altså planlegging oss alle.

Hva da med klimagassutslipp

For meg og deg er reduksjon av kjøtt en av de mest effektive måtene å redusere våre utslipp på. Denne analysen viser at det å avstå fra kjøtt og meieriprodukter er den største positive endringen jeg og du kan gjøre for planeten, og denne studien konkluderer: «En vegansk diett er det optimale for miljøet».

Er kjøtt usunt?

Neppe, men økt inntak av planter assosieres med helsegevinster og rødt eller bearbeidet kjøtt assosieres med negative helsekonsekvenser. Helsedirektoratet sier:

«Et vegetarisk kosthold (inkl. vegansk) er forbundet med lavere risiko for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og overvekt, sammenliknet med et trad. kosthold. (…) Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er forbundet med økt risiko for enkelte sykdommer, som kreft og hjerte- og karsykdom». Dette er de to hyppigste dødsårsakene i Norge.

WHO fant det samme ved å se på hundrevis av studier. At én kjent lege skriver noe annet er da irrelevant.

Når Tande til slutt hevder en studie sier at 40 av 50 ingredienser kunne være kreftfremkallende, når studien faktisk sier at metastudier viste null slike sammenhenger, fremstår det hele litt uærlig.

Forvirringen er det altså Tande som skaper, ikke jeg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar