Mikkel Ihle Tande mener kjøttforbruket i Hongkong bidrar til økt levealder, og viser til en stor økning fra 80-88. Den utviklingen fortsatte. I 1960, da dagens 80-åringer var 20 år gamle, spiste de 40 kilo kjøtt i året.
Nå er det annerledes. Denne studien viser at det er de yngre som spiser mest kjøtt, og denne studien viser at Hongkongs yngre nå utvikler livsstilssykdommer.
Konklusjonen er klar: En kan ikke påstå at høyt kjøttinntak fører til lang levealder.
Jeg hevdet aldri at sukker kan forårsake økt levealder, men påpekte at korrelasjonen var like tydelig som for kjøtt. Poenget var at en ikke kan bruke statistikk slik.
Ble hjernen større på grunn av kjøtt?
Nei. En studie publisert 1. februar viser at det ikke finnes arkeologisk støtte for idéen om at det var at kjøtt som fikk hjernen til å vokse.
Tande kjente neppe til studien ettersom hans motsvar til meg kom før studien, men selv om kjøtt hadde fått hjernen til å vokse for en million år siden ville det ikke vært en grunn for å spise kjøtt i dag.
Veganske barn og intelligens
Tande siktet nok til denne studien om at emnet kolin er viktig for hjernen, men forfatteren skriver ingenting om veganske barn og lavere IQ (det snakker hun kun om i medieartikler), men hun påpeker at de fleste av oss ikke får i oss nok kolin.
En representant fra den britiske kostholdsforeningen svarer at man kan få i seg nok kolin med et plantebasert kosthold, men at det krever planlegging. Ettersom de fleste får i seg for lite kolin krever det altså planlegging oss alle.
Hva da med klimagassutslipp
For meg og deg er reduksjon av kjøtt en av de mest effektive måtene å redusere våre utslipp på. Denne analysen viser at det å avstå fra kjøtt og meieriprodukter er den største positive endringen jeg og du kan gjøre for planeten, og denne studien konkluderer: «En vegansk diett er det optimale for miljøet».
Er kjøtt usunt?
Neppe, men økt inntak av planter assosieres med helsegevinster og rødt eller bearbeidet kjøtt assosieres med negative helsekonsekvenser. Helsedirektoratet sier:
«Et vegetarisk kosthold (inkl. vegansk) er forbundet med lavere risiko for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og overvekt, sammenliknet med et trad. kosthold. (…) Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er forbundet med økt risiko for enkelte sykdommer, som kreft og hjerte- og karsykdom». Dette er de to hyppigste dødsårsakene i Norge.
WHO fant det samme ved å se på hundrevis av studier. At én kjent lege skriver noe annet er da irrelevant.
Når Tande til slutt hevder en studie sier at 40 av 50 ingredienser kunne være kreftfremkallende, når studien faktisk sier at metastudier viste null slike sammenhenger, fremstår det hele litt uærlig.
Forvirringen er det altså Tande som skaper, ikke jeg.