Ny undersøkelse

Én av fire unge har opplevd hatprat på nett

I aldersgruppen 16–20 år er det mest vanlig å få hatefulle kommentarer på Snapchat og Tiktok. (Foto: Mia Oshiro Junge/NTB.)
I aldersgruppen 16–20 år er det mest vanlig å få hatefulle kommentarer på Snapchat og Tiktok. (Foto: Mia Oshiro Junge/NTB.)
Over seks ganger så mange i aldersgruppen 16–20 år som i befolkningen generelt har fått hatefulle kommentarer på nett, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ny undersøkelse fra Medietilsynet.

25 prosent av deltakerne i undersøkelsen i alderen 16–20 år svarer at de har opplevd en eller annen form for hatefull kommentar på internett rettet mot seg i løpet av de siste tolv månedene. Fire prosent av befolkningen generelt svarer det samme, ifølge medietilsynet.

I aldersgruppen 16–20 år er det mest vanlig å få hatefulle kommentarer på Snapchat og Tiktok.

– 38 prosent av dem som har fått hatefulle kommentarer, har fått dette på Snapchat, mens 26 prosent har fått det på Tiktok. Over 60 prosent av den delen av befolkningen som har fått hatkommentarer, har fått dette via Facebook, skriver Medietilsynet i rapporten.

Undersøkelsen er utført av Kantar på oppdrag for Medietilsynet. Totalt er 506 personer i alderen 16–20 år spurt, og i tillegg 534 i alderen 16+.

Annonse

Kjønnsforskjeller

12 prosent av de unge oppgir å ha vært utsatt for hatprat rettet mot hudfarge, etnisitet, religion, seksuell legning og nedsatt funksjonsevne. Dette er ytringer som er forbudt ifølge straffeloven.

Det viser seg også at det er kjønnsforskjeller. Over dobbelt så mange jenter som gutter i alderen 16–20 år sier at det å bli utsatt for hatprat har påvirket dem negativt. Flest nevner konsekvenser som dårligere selvtillit eller selvbilde.

Medietilsynet har også intervjuet 16 ungdommer nærmere for å få mer kunnskap om hva som ligger bak svarene. Også her kommer det fram kjønnsforskjeller.

– Mange av guttene vi intervjuet, sier det må være lov å tulle med hverandre i for eksempel spill, samtidig som flere også sier det kan bli for mye. Jentene gir hverandre støtte, mens det ser ut til å være forventet at guttene skal tåle litt mer, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.

Kropp og utseende

Ungdommene trakk fram kommentarer om kropp og utseende som særlig vanskelig å glemme.

– Ungdom opplever mye hat på Tiktok, særlig om kropp, kjønn og seksualitet. Trykket av hetsende kommentarer oppleves som massivt. Ungdommene mente at det virker som om folk leter etter noe å kritisere. Både jentene og guttene mente at jenter er mest utsatt for kroppsrelatert sjikane, skriver tilsynet i sin gjennomgang av undersøkelsen.

Det understrekes at også gutter kan oppleve hets dersom de ikke passer inn i et idealisert maskulint kroppsbilde der man skal være høy, sterk og muskuløs.

Guttene fortalte at mange ytringer som objektivt kan defineres som hatefulle, formidles under dekke av humor.

– At ting blir sagt på tull eller «på kødd», kan senke terskelen for å si ting som i andre kontekster ville blitt definert som rasisme eller homofobi. Guttene mente at denne omgangsformen kan bidra til å gire hverandre opp for å yte bedre, både i sport og gaming. Samtidig kom det fram historier om gutter som har tatt seg så nær av den aggressive tonen at de har sluttet å spille, skriver tilsynet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar