Russere lener seg på London for nyheter

BBC loser russiske lyttere over på det mørke nettet

BBCs kontorer i London. (Foto: Skjermdump.)
BBCs kontorer i London. (Foto: Skjermdump.)
Russland har stengt nettsidene til flere vestlige medier, blant dem BBC og Deutsche Welle, som anklages for å spre desinformasjon om krigen i Ukraina.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kampen om informasjonen tilspisser seg. Russere får stadig mindre tilgang på vestlige informasjonskilder.

Også Voice of America, Radio Free Europe og andre medier fikk fredag sine nettsider blokkert av russiske myndigheter, opplyser det russiske nyhetsbyrået Interfax.

BBC nekter imidlertid å la seg kneble og forsøker nå å lose sine brukere over på det mørke nettet, der russiske myndigheter vil få større problemer med å gripe inn.

– Tilgang på nøyaktig og uavhengig informasjon er en grunnleggende rett som ikke må fratas det russiske folk. Millioner av russere stoler hver eneste uke på BBC, heter det i en uttalelse fra den britiske kringkasteren.

– Vi kommer fortsatt til å gjøre BBC News tilgjengelig i Russland og resten av verden, heter det videre.

Annonse

Det mørke nettet

For å gi russere tilgang, forsøker BBC nå å lose dem over på det såkalt mørke nettet der det er opprettet en alternativ kanal som skal omgå myndigheters sensur.
BBC lenker i en twittermelding til en artikkel fra 2019 , der de råder brukerne til å benytte seg av Tor-programvaren som sender internett-trafikk gjennom et verdensomspennende, frivillig nettverk av datamaskiner.

BBC oppgir videre lenker både til den russiske og ukrainske tjenesten, og anbefaler også brukere av den arabiskspråklige og persiske tjenesten å benytte seg av denne løsningen.

– Denne nettleseren kan skjule hvem som benytter den og hvilke data man får tilgang til, noe som kan hjelpe folk til å omgå overvåking og sensur fra myndighetene, heter det i artikkelen.

Radiostasjon la ned

Russiske myndigheter har også tatt den uavhengige radiokanalen Ekho Moskvy av lufta fordi den angivelig «med overlegg skal ha spredt falsk informasjon» om krigen i Ukraina.
Radiostasjonen, der energigiganten Gazprom er største eier, svarte på sensuren med å stenge.

– Et flertall i Ekho Moskvys styre har besluttet å avvikle Ekho Moskvys radiostasjon og nettside, opplyste sjefredaktør Aleksej Venediktov tidligere i uka.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar