Midlertidig tillatelse

Åpner for oppfordring til vold

Mark Zuckerberg endrer nå på reglene for hva som er lov å si på Facebook. Krigen i Ukraina åpner for mer voldsoppfordrende ytringer på plattformen. Men bare midlertidig. (Foto: AP.)
Mark Zuckerberg endrer nå på reglene for hva som er lov å si på Facebook. Krigen i Ukraina åpner for mer voldsoppfordrende ytringer på plattformen. Men bare midlertidig. (Foto: AP.)
Facebook- og Instagram-brukere i enkelte land får lov til å oppfordre til vold mot russiske soldater, såframt det handler om invasjonen av Ukraina.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Facebook- og Instagram-brukere i enkelte land får lov til å oppfordre til vold mot russiske soldater, såframt det handler om invasjonen av Ukraina.

Krigen i Ukraina fører til midlertidige endringer i reglene om hatytringer på flere sosiale medier under selskapet Meta, som eier Facebook og Instagram. Det fremgår av interne eposter sendt til selskapenes moderatorer, som nyhetsbyrået Reuters har sett.

En talsperson fra selskapet bekrefter endringen i en uttalelse fredag.

– Som et resultat av Russlands invasjon av Ukraina vil vi midlertidig tillate politiske ytringer som normalt ville bryte med våre regler om voldelige uttalelser, som for eksempel «død over de russiske inntrengerne». Vi vil fortsatt ikke tillate oppfordringer til vold mot russiske sivile, heter det i uttalelsen.

Den midlertidige endringen i reglene gjelder blant annet i Ukraina, Russland, Polen, Estland, Latvia og Litauen.

Annonse

Russlands ambassade i USA reagerer sterkt på uttalelsen, og kaller den «aggressiv» og «kriminell».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar