En vanvittig dårlig idé

Statsminister Jonas Gahr Støre vil gjøre som EU og blokkere de russiske mediene Sputnik og Russia Today. (Foto: NTB.)
Statsminister Jonas Gahr Støre vil gjøre som EU og blokkere de russiske mediene Sputnik og Russia Today. (Foto: NTB.)
Sensur er ikke noe bedre enn propaganda. Det er tvert imot to sider av samme mynt, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Regjeringen vurderer å blokkere nettavisene Russia Today og Sputnik for brukere i Norge.

Mandag forrige uke vedtok formannskapet i EU å blokkere de russiske nettavisene Russia Today og Sputnik, skriver Klassekampen. Det betyr at plattformer som fortsetter å dele innhold fra disse avisene, risikerer bøter.

Siden har statsminister Jonas Gahr Støre (AP) uttalt at det er «naturlig» for Norge å gjøre det samme.

Det mangler ikke på gode hensikter, og det er vanskelig å være uenig med EU om at de Putin-kontrollerte mediene sprer selektiv, pro-russisk og falsk informasjon. Men medisinen mot propaganda er aldri sensur. Selv propaganda må møtes med journalistikk, faktasjekk og kildekritikk – det er den slitsomme og utakknemlige jobben man må gjøre for å ha reelt demokrati.

Det er mange grunner til at sensur mot selv russiske propagandakanaler er en dårlig idé.

Annonse

· Sensur er ikke noe bedre enn propaganda, det er tvert imot to sider av samme mynt.

· Sensur vil hindre meningsbrytningen som bringer oss nærmere faktaene, og fungerer mot sin hensikt. Det hindrer oss i å få bekreftet at falsk informasjon er falsk.

· Sensur gir grunn til å tvile på myndighetenes informasjon, og svekker det norske tillitsamfunnet.

· Sensur er stikk i strid med norske og vestlige verdier, og bidrar til mindre demokrati i verden.

· Sensur åpner for at vi i neste omgang tyr til samme grep mot frie medier i land hvor ytringsfriheten er under press.

Pressefriheten, ytringsfriheten og informasjonsfriheten er spesielt truet under krisesituasjoner. Når kriser inntreffer, får befolkningen dessuten økt toleranse for bruk av makt. Da er det ekstra viktig at vi tenker oss om to ganger: Vi må aldri overlate informasjonsfriheten til statsledere.

Nå må statsminister Jonas Gahr Støre besinne seg. For ikke minst betimeliggjør sensur av russiske medier at Russland svarer med samme mynt. Slik bidrar vi til å påføre verdenssamfunnet mindre demokrati og en stadig mer autoritær verdensorden.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar