fbpx
Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingene i Oslo akkurat nå

Uke 19
I tekstilkunst-galleriet Soft sin nye utstillinger står farger i sentrum. (Foto: Øystein Thorvaldsen.)

Minner i farger

Ask Bjørlos utstilling består av håndvevde arbeider på vegg.

Som i vevstolen holdes vevene spent, og vises med liggende renning. På en bakgrunn av hvit lin er håndfarget ullgarn vevd inn med graderende, vertikale striper som motiv. Fargestyrken varierer mellom ulike synsvinkler, og øker når de ses fra siden. Overlappende innslagstråder sikrer overgangene, og viser til vevtekniske grunner.

Utstillingen viser i sin enkelhet til farger i en vevd tekstil, men som alt annet er fargerekken åpen for tolkning. For kunstneren bærer arbeidene et underliggende budskap om menneskelige referansepunkt, følelser og tålmodighet. 

 Minner bærer farger, og som et spøkelse kan de ikke berøres med hånden. Det kan heller ikke regnbuen eller spekteret kastet ut av en prisme. Men som en mystisk venn, kan fenomenet følge deg med lyset. Solen kaster fargespekter som kan oppdages i alt fra spindelvev til perlemorskyer. De dukker opp på veien, i pytter og refleks. I et glass med vann. Se og følg med. Fargene du ser er dine.

Den kjente fotografen Wolfgang Tillmans stiller ut på Peder Lund i Oslo. (Foto: Peder Lund.)

Etter Venezia

Wolfgang Tillmans er sett på som en av de mest innflytelsesrike og betydningsfulle kunstnerne i sin generasjon. Det var blant annet han som tok coverbildet til Frank Oceans «Blond». Nå har fotografen endelig sin første separatutstilling i Norge.

I utstillingen«After Venice» presenterer Tillmans en rekke utvalgte verk som refererer til en bestemt periode i hans kunstnerskap. Denne perioden begynte med Tillmans deltagelse i utstillingen «Fare Mondi – Making Worlds», på Veneziabiennalen i 2009, derav tittelen «After Venice». I utstillingen ser vi blant annet verk som «Silver installation VII» (2009), en fargesprakende opplevelse.

Den kjente fotografen Albert Watson stiller for tiden ut ved Galleri Fineart. (Foto: FineArt.)

En pioneers verker

Albert Watson (f. 1942) er en skotsk fotograf kjent for sine mote-, reklame og kunstfotografier. I løpet av sin karrier har han stått for over 200 forsider for Vogue, samt over 40 forsider for Rolling Stone siden midten av 1970-tallet. Han har også tatt ikoniske bilder av Steve Jobs, Kate Moss og Andty Warhol, for å nevne noen.

Photo District News (PDN) har rangert Watson som en av de 20 mest innflytelsesrike fotografene gjennom tidene, på linje med fotografer som Irving Penn og Richard Avedon. Han har vunnet flere priser, blant annet en Lucy Award, en Grammy Award, en Hasselblad Masters Award og tre Andy Awards.

 

Scandinavian Design og USA 1890–1980 ved Nasjonalmuseets arkitektur-del tar for seg skandinavisk design. (Foto: Presse.)

Se nytt på skandinavisk design

Hva betyr egentlig scandinavian design? En typisk oppfatning av denne merkelappen beskriver en periode midt på nittenhundretallet kjennetegnet av letthet, eleganse, naturmaterialer og gjenstander skapt for eksport. Men stemmer egentlig dette?

I denne utstillingen får publikum oppleve nesten hundre år med design som er blitt til gjennom reiser og møter mellom Skandinavia og USA. Den designhistoriske tur-returreisen følger den store utvandringen fra nabolandene våre og Norge på slutten av 1800-tallet og oppfinnelsen av begrepet Scandinavian Design på 1950-tallet. Vi blir nærmere kjent med hvordan identitetsbygging, trender og politikk virker inn på hvordan vi opplever gjenstandene vi har rundt oss.

Utstillingen er fylt med industridesign, leker, grafisk design, tekstiler, klær og møbler, og byr på både gjenkjennelse og overraskelser som trekker linjer og ny forståelse mellom kulturene våre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar