Vernissageguiden
Oslo

Dette er de beste utstillingene i Oslo akkurat nå

Uke 25 - 32.
Revebjeller fra 1920 av Nikolai Astrup. (Foto: Sparebankstiftelsen DNB.)

Warhol og Astrup

Opplev et bredt spenn av kjente kunstnere fra popkunstneren Andy Warhol, til folkekjære Nikolai Astrup, tyske ekspresjonister, amerikansk fotokunst og kvinnelige pionerer.

For aller første gang får publikum muligheten til å se kunstverkene i Sparebankstiftelsen DNB sin mangfoldige samling.

Utstillingen «Brikker» viser ikke verker av Munch, men den viser flere verker som skaper en kontekst rundt kunstnerskapet til vår egen kunstner Edvard Munch. Publikum får blant annet oppleve flere verk av verdenskjente kunster Andy Warhol – som er direkte inspirert av Munchs malerier. Utstillingen gir også mulighet til å se hva Munchs samtidige kollegaer utforsket i sin kunst.

«L.A. Restaurants » (2019) av den amerikanske artisten Ed Ruscha. (Foto: Peder Lund.)

Amerikansk sommer

Hos Peder Lund kan du i sommer oppleve filmen «L.A. Restaurants » (2019) av den amerikanske artisten Ed Ruscha (1937- ).

Ruscha er en moderne mester og en av de mest anerkjente og innflytelsesrike kunstnerne som jobber i dag. Han er bredt hyllet for sin banebrytende bruk av utallige medier, inkludert konseptuelle kunstnerbøker, tegning, trykk, fotografi, maleri og film.

Han har redefinert vår visjon om amerikansk natur gjennom sine landskap og tekstbaserte arbeider som utforsker de formelle elementene i trykt tekst og dens flytende forhold til det visuelle bildet.

Dette er første gang «L.A. Restaurants » vises i Europa. Verket fortsetter Ruschas interesse for å lage en slags typologisk katalog over stedene i Los Angeles, byen der kunstneren har bodd siden han var en ung mann.

«Blått flimmer» av kunstneren Marianne Moe er blant Nasjonalmuseets innkjøp i år. (Foto: Øystein Thorvaldsen.)

Blå dekonstruksjon

Jeg ser vannet fra ateliervinduet. Husene i fjellsiden speiler seg i vannet. Det flimrer, et lysspill som dirrer. Jeg ser på vannet og speilingene uendelig lenge, og jeg prøver å fange øyeblikket. I atelieret blander fargene seg inn i filten til et indre flimmerbilde.

I utstillingen «Blått flimmer» viser Marianne Moe veggrelieffer i farget ullfilt. Arbeidene er sammensetninger av ullfilt som er dekonstuert, farget og montert sammen til monumentale veggtavler som velter ut fra veggen. Moe har bred erfaring innen det tekstile feltet, og arbeidene viser en enkel, men raffinert håndtverksmessig utførelse. Verkene bryter med de klare skillelinjene i kunstens kategorier, og befinner seg i et krysningspunkt mellom skulptur, maleri og tekstilkunst.

Scandinavian Design og USA 1890–1980 ved Nasjonalmuseets arkitektur-del tar for seg skandinavisk design. (Foto: Presse.)

Se nytt på skandinavisk design

Hva betyr egentlig scandinavian design? En typisk oppfatning av denne merkelappen beskriver en periode midt på nittenhundretallet kjennetegnet av letthet, eleganse, naturmaterialer og gjenstander skapt for eksport. Men stemmer egentlig dette?

I denne utstillingen får publikum oppleve nesten hundre år med design som er blitt til gjennom reiser og møter mellom Skandinavia og USA. Den designhistoriske tur-returreisen følger den store utvandringen fra nabolandene våre og Norge på slutten av 1800-tallet og oppfinnelsen av begrepet Scandinavian Design på 1950-tallet. Vi blir nærmere kjent med hvordan identitetsbygging, trender og politikk virker inn på hvordan vi opplever gjenstandene vi har rundt oss.

Utstillingen er fylt med industridesign, leker, grafisk design, tekstiler, klær og møbler, og byr på både gjenkjennelse og overraskelser som trekker linjer og ny forståelse mellom kulturene våre.

I forbindelse med Skeivt kulturår 2022 har Vigelandmuseet satt opp Parade. (Foto: Øyvind Andersen.)

Mann og kvinne

I forbindelse med Skeivt kulturår 2022 har Vigelandmuseet invitert Bjørn Hatterud og Håkon Lillegraven til å kuratere en utstilling med skeivt blikk på museets samling og historie.

«Det er ikke noe skeivt ved Vigeland eller kunstnerskapet hans», sier kuratorene.

«Tvert imot så avbilder en overveldende majoritet av Vigelands kunst relasjoner mellom menn og kvinner. Vigelandsparken kan oppleves som en slags heteroparade, men Vigelands kunstnerskap er så mye mer. I samlingen finnes verk, skisser og andre gjenstander som faller utenfor det vi gjerne ser for oss som typisk Vigeland, og som utfordrer vårt felles bilde av ham som kunstner. Disse er i overraskende materialer, har uventet estetikk og spenner mellom det intime og prosessuelle til det absurde og groteske».

Ragna Bleys Strangers Eye er blant sommerutstillingene ved Kunstnernes hus. (Foto: Kunstnernes hus.)

Sommerbonanza på Kunstnernes hus

Denne sommeren har Kunstnernes Hus flere spennende utstillinger.

De presenterer blant annet Ragna Bleys separatutstilling «Stranger’s Eye». Bley arbeider med maleri, skulptur, tekst og performance. Hennes kunstneriske virke kjennetegnes av en eksperimentell og nyansert omgang med materialer, farger og referanser.

Utstillingen på Kunstnernes Hus er hennes største i Norge hittil.

Kunstnernes hus viser også Kim Hiorthøys separatutstilling «Hullet i veggen». Hiorthøy har en tverrfaglig tilnærming til kunstnerisk arbeid og er aktiv som kunstner, koreograf, musiker, grafisk designer, forfatter og filmskaper.

«Hullet i veggen» er både en tegneutstilling og en skulpturutstilling, og noe midt imellom, som publikum kan bevege seg gjennom og lete seg frem i. Skulpturene og tegningene snubler begge mellom det figurative og det abstrakte — de peker både mot noe hverdagslig enkelt og noe ukategoriserbart.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar