
Sammen er vi sterke
«Anti-monument» er en utstilling som viser bredden i Julie Ebbings kunstnerskap i tett dialog med armeen. Julie Ebbing & Hannah Ryggen Army har hatt flere utstillinger de siste årene. Kampfellene i denne armeen er en løs sammenslutning av kunstnere som alle støtter opp under ideologien og standpunktet om at «sammen er vi sterke» i kampen for likestilling og rettferdighet.
Armeen har tidligere bestått av kvinnelige kunstnere, noe som ikke er tilfellet i denne utstillingen. Ved å snu opp ned på tradisjonelle kjønnsroller og kjønnsrollemønster, skaper Ebbing en oppmerksomhet rundt temaet.
Julie Ebbing retter fokus mot historisk synlige kvinner, kvinner som har tatt makt og hatt makt. Disse kvinnene settes gjerne inn i perspektiv av vår samtid, og Ebbing utfordrer maktstrukturer og synliggjør den stadig pågående kjønnsdebatten.
Utstillingen er en del av Hannah Ryggen Triennale 2022.

Veving i kodingens tid
Kunsthall Trondheims bidrag til Hannah Ryggen Triennale 2022 er den internasjonale gruppeutstillingen «Unweaving the binary code».
Gjennom verkene til elleve samtidskunstnere utforsker utstillingen arven etter den politiske og feministiske kunstneren Hannah Ryggen (1894–1970) og den viktorianske matematikeren Ada Lovelace (1815–1852), som er ansett som pioneren innen dagens dataprogrammer. Lovelace anerkjente potensialet i hullkortene brukt i Jacquard-vevstolene, som fungerer gjennom enkle kommandoer av hull eller ikke-hull. Hun overførte dette til kode bestående av nuller og enere som vi fortsatt bruker i datamaskiner i dag.
Utstillingen ser på det binære systemet i veving og koding. De utstillingene kunstnerne, på hvert sitt vis, både viser til og leter etter måter å overskride disse og andre binære systemer på: mannlige og kvinnelige kjønn i vestlige kulturer, natur og kultur, organisk og teknologisk, dem og oss. Utstillingen Unweaving the binary code spør fra dagens perspektiv om hvilke tankesett vi kan mane frem som opphever dyade skiller til fordel for mer komplekse, mer sammenvevde og mer rettferdige forhold.

Insisterende om menneskets plass i naturen
Med denne mønstringen av et mangfoldig kunstnerskap ønsker Trondheim kunstmuseum å løfte fram en pioner innen miljøkunsten. Skulpturelle eksperimenter, poetiske naturobservasjoner og underfundige animasjoner – gjennom fire tiår stilte Hege Lønne insisterende spørsmål om menneskets plass i naturen.
Sentralt i utstillingen står skulpturelle eksperimenter fra 1980-tallet. I løpet av dette tiåret benyttet hun seg av industrielle materialer som betong og jern. Hun prøvde ut forskjellige teknikker som gjorde det mulig for henne å produsere skulpturene sine selv. En annen viktig ledetråd i arbeidet var ideene om skulptur i det utvidede felt, for eksempel modulbaserte elementer, prosessbasert performance og installasjon, kinetisk skulptur og forgjengelige former.
Utstillingen er en del av Hannah Ryggen-triennalen 2022.