Akademikere søker partier med fellesskapsløsninger

Det trekkes frem at forskere på innvandrings-, kjønns- og klimafeltet begrenser seg oftere enn andre. Men handler dette om at akademikere er venstrevridde, spør Øystein Gullvåg Holter. (Foto: Terje Heiestad.)
Det trekkes frem at forskere på innvandrings-, kjønns- og klimafeltet begrenser seg oftere enn andre. Men handler dette om at akademikere er venstrevridde, spør Øystein Gullvåg Holter. (Foto: Terje Heiestad.)
Den akademiske friheten trues mer av tradisjonelt press i arbeidslivet enn motkreftene som tar mye av oppmerksomheten, skriver kjønnsforsker Øystein Gullvåg Holter.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Kjønnsforsker ved Universitetet i Oslo, Øystein Gullvåg Holter, svarer på Magnus Vanebos kommentar om ytringsfrihet i akademia.

Jeg appresierer posisjonen til Subjekt-spaltist Magnus Vanebos i hans kommentar om den nye rapporten fra Institutt for samfunnsforskning om ensretting av meninger i akademia.

Det trekkes frem at forskere på innvandrings-, kjønns- og klimafeltet begrenser seg oftere enn andre. Men handler dette «kort sagt» om at akademikere er venstrevridde? Jeg leser rapporten annerledes. Den handler om press fra mange kanter.

Press i arbeidslivet

Mye av dette er mer tradisjonelt press, for eksempel ut fra forholdene i arbeidslivet, økonomisk makt og så videre – som forskningen må tilpasse seg.

Press fra motkreftene finnes også, men de er nokså marginale. Samtidig er det viktig å følge med på autoritære krefter uansett hvor de befinner seg på venstre-høyre-aksen.

Annonse

Jeg er enig i at andelen som vil stemme rødgrønt, er interessant. Den er stor. 54 prosent av samfunnsvitere og 60 prosent av humanister sier de vil stemme på Rødt, SV eller MDG.

Hva kan det komme av?

En del handler om at akademikere generelt stemmer mer venstreorientert enn resten av befolkningen. Dette er hverken spesielt nytt eller spesielt norsk. Men såpass sterkt? En mulig tolkning er at akademikerne, mer nå enn før, søker til partier med fellesskapsløsninger – som MDG.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar