Fengslet og forfulgt

Forfatterforeningen gir ytringsfrihetspris til en kurdisk og en tyrkisk forfatter

Den tyrkiske forfatteren og politiske kommentatoren Ahmet Altan, var onsdag i Oslo for å fortelle om sin nye roman "Som et sverdsår". I romanen tar forfatteren oss med til Istanbul og årene rundt 1900 hvor han lar oss møte sterke kvinner og lystne menn i et spill av kjærlighets- og maktkamp. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Den tyrkiske forfatteren og politiske kommentatoren Ahmet Altan, var onsdag i Oslo for å fortelle om sin nye roman "Som et sverdsår". I romanen tar forfatteren oss med til Istanbul og årene rundt 1900 hvor han lar oss møte sterke kvinner og lystne menn i et spill av kjærlighets- og maktkamp. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Den norske Forfatterforeningens ytringsfrihetspris for 2021 tildeles den tyrkiske forfatteren Ahmet Altan og den kurdiske forfatteren Ilhan Çomak.
Saken er Den norske Forfatterforeningens ytringsfrihetspris for 2021 tildeles den tyrkiske forfatteren Ahmet Altan og den kurdiske forfatteren Ilhan Çomak.

«Årets pris deles mellom Altan og Çomak for deres skaperkraft, deres mot og deres utholdenhet i møte med ekstrem og meningsløs undertrykkelse», skriver foreningen i sin begrunnelse.

49 år gamle Ilhan Çomak begynte å skrive poesi da han ble fengslet som 24-åring etter å ha deltatt på en fredelig demonstrasjon mot den tyrkiske regjeringens behandling av kurdere. Han soner en livstidsdom og kan tidligst slippe ut i 2024.

Den anerkjente skjønnlitterære forfatteren Ahmet Altan (72) fra Tyrkia har også vært fengslet etter anklager om å ha oppfordret til statskupp. Han ble løslatt i 2021 og skrev under oppholdet den kritikerroste boka «Eg får aldri sjå verda igjen».

Prisen deles ut søndag under Forfatterforeningens årsmøte

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar