Det må være lov med kritikk uten å bli beskyldt for kanselleringskultur

Det er viktig å kritisere Rowling når hun kommer med uttalelser som kan gjøre livet vanskeligere for transpersoner, mener lederen i De Grønne Glitrende, MDG sitt regnbuenettverk. (Foto: Samir Hussein/WireImage.)
Det er viktig å kritisere Rowling når hun kommer med uttalelser som kan gjøre livet vanskeligere for transpersoner, mener lederen i De Grønne Glitrende, MDG sitt regnbuenettverk. (Foto: Samir Hussein/WireImage.)
For ikke så lenge siden het det «politisk korrekthet», nå heter det «kanselleringskultur». Jeg opplever det hovedsakelig som en hersketeknikk, skriver Camilla Bjørnbakken Langen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Camilla Bjørnbakken Langen er leder for De Grønne Glitrende, MDG sitt regnbuenettverk. Her svarer hun på innlegget «Kanselleringskultur frarøver oss vår oppmerksomhet» av Ingeborg Frich Molteberg.

I et innlegg i Subjekt 7. april skriver Ingeborg Frich Molteberg om kanselleringskultur, og kritiserer meg. En diskusjon om hva som skaper et godt ytrikningsklima, er jeg veldig for, men Molteberg bommer her i sin kritikk.

En viktig del av ytringsfriheten er retten til å kritisere andre. Jeg mener at slik Rowling omtaler transpersoner, er en måte man ikke burde omtale andre mennesker på. Dette er min ytring. Hvis jeg ikke skal få lov til å ytre disse meningene, er ikke det også en form for kanselleringskultur?

Hvis Rowlings uttalelser står uimotsagt, kan det også bli vanskeligere for transpersoner å ytre seg. Rowling har blant annet gått ganske langt i å antyde at transkvinner egentlig bare er menn, som vil trakassere cis-kvinner.

Transpersoner er allerede en marginalisert gruppe, og de trenger støtte fra storsamfunnet når noen nekter å anerkjenne dem eller omtaler dem på en nedverdigende måte, slik som Rowling har gjort.

Annonse

Les også: Putins forsvar av J.K. Rowling viser kulturkrigens destruktive potensial

Vanskelig begrep å definere

I alle tider har folk forsøkt å tie ihjel minoriteter som tør å ta plass, ved å kalle dem diverse nedlatende ting.

For ikke så lenge siden het det «politisk korrekthet», nå heter det «kanselleringskultur». Jeg opplever det hovedsakelig som en hersketeknikk som kan brukes til å tie ihjel stemmene man synes er ubehagelige.

Det er konstruert et inntrykk av at debatten handler om å være for eller imot ytringsfrihet. Frihet handler også om hvorvidt man har kapasitet til og føler seg komfortabel med å ytre seg i offentligheten. Det offentlige ordskiftet er i hovedsak dominert av folk med høyere utdanning, fra majoritetsbefolkningen. Et mer inkluderende og forståelsesfullt ordskifte vil derfor utvide, ikke begrense, mengden ytringer som er offentlig synlige.

Molteberg nevner meg som et eksempel når hun snakker om folk som bruker såkalt kanselleringskultur til å heve seg moralsk over andre. Er det ikke i så fall akkurat det Molteberg selv gjør, siden hun selv mener hun ikke driver med kanselleringskultur?

Det er helt greit at hun kritiserer meg. Det er viktig for ytringsfriheten, men det er også viktig at jeg kan kritisere Rowlings uttalelser om transpersoner.

Kanselleringskultur er et ganske tynt begrep som er vanskelig å definere. Jeg har aldri oppfordret noen til å utstøte Rowling, slutte å kjøpe bøkene hennes eller slutte å se på Harry Potter-filmene.

Er det å kritisere noen nok til at man driver med kanselleringkultur? I så fall mister vi noen viktige stemmer vi mister, om dette ikke skal være greit. Det er viktig å kritisere Rowling når hun kommer med uttalelser som kan gjøre livet vanskeligere for transpersoner.

Det kommer jeg til å fortsette å mene, uavhengig hva noen vil kalle det. For meg er det ytringsfrihet!

Les også: Hva vi snakker om når vi advarer mot woke og kanselleringskultur

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar