Hvor mange har visst om Enoksens forhold til tenåringsjenta?

Odd Roger Enoksen opplyser at han vil gå av som forsvarsminister etter at det ble kjent at han på 2000-tallet hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Odd Roger Enoksen opplyser at han vil gå av som forsvarsminister etter at det ble kjent at han på 2000-tallet hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Og hva forteller dette om unnfallenheten og taushetskulturen i det politiske miljø? Det er flere enn den avgåtte forsvarsministeren som har opptrådt klanderverdig i denne saken, skriver Kjetil Rolness.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Odd Roger Enoksen (Sp) vil gå av som forsvarsminister etter å ha beklaget forhold til ung kvinne.

Et enkelt, nesten banalt, spørsmål tvinger seg fram etter forsvarsministerens overraskende avgang i går. Og dette er spørsmålet som nettopp bør stilles, hvis man er opptatt av metoo-saker som uttrykk for ukultur og usunne maktstrukturer.

Hvor mange har i årevis visst om, eller i det minste hatt mistanke om, Odd Roger Enoksens mildt sagt «upassende» forhold til en svært ung kvinne?

Og hvorfor har ingen av dem stilt spørsmål ved det?

Ikke engang etter metoo.

Annonse

Ikke engang ved utnevnelsen til forsvarsminister i fjor.

Ikke engang etter varslet fra et tidligere SP-medlem i forrige uke. (Et varsel om to mindre alvorlige og enkeltstående hendelser, men som likevel burde fått andre lamper til lyse.)

Ingen hemmelighet

For det er noe som ikke stemmer i denne saken. Det er godt mulig at få eller ingen visste om hvor nær og seksualisert relasjonen var. Men relasjonen var ikke akkurat hemmelig. I årene 2006-2007 gjorde den godt modne toppolitikeren ingenting for å skjule sin fascinasjon for en tenåring.

Tvert imot. Han eksponerte henne. For ansatte i departementet. For andre politikere. For sjåførene i de sorte regjeringsbilene.

Relasjonen, hva den nå enn besto i, var altså opp i dagen for andre. Og den må ha vakt oppsikt. Fordi det er verken vanlig eller normalt at en norsk olje- og energiminister, 50 år gammel, og gift – gjør dette, ifølge VGs avsløring:

  • Har med seg en 19-åring tolv – 12 – ganger på statsrådkontoret
  • Har henne med på besøk flere ganger i statsrådsleiligheten
  • Har henne med på et møte med statsrådkollega Dag Terje Andersen(daværende næringsminister for Ap)
  • Har henne med som gjest under den årlige åpningen av Stortinget.

Alt i løpet av et drøyt år. Og bare dette siste: Vi snakker om en av landets mest høytidelige, årvisse seremonier, med prosedyrer tilbake til Eidsvoll i 1814.  Kongen blir eskortert av sivile og militære embetsmenn (den såkalte embetsmannsprosesjonen) til Stortinget, der han, iført gallauniform, leser trontalen –  foran regjering, storting og høyesterett. Alle tre statsmaktene samlet på ett sted!

Til denne sjeldne anledning kan stortingsrepresentantene ta med to gjester. Men statsrådene bare én. Og oljeministerens utvalgte, dette året, i 2006, var altså en kvinne som hadde besøkt Stortinget ett år tidligere – som videregåendeelev på klassetur.

Snakkisen alle har glemt?

Var det ingen som reagerte på Enoksens «date» på denne store dag? Kanskje man antok det var datteren. Kanskje noen spurte. Vi kan bare forestille oss ministerens kleine svar: «Eh … nei, hun er bare en veldig politisk interessert venninne.»

Det er helt usannsynlig at Enoksens hyppige og åpne omgang med en påfallende ung kvinne ikke skapte noen spekulasjoner og rykter. Men mange tenkte kanskje slik ministeren selv først svarte VG: «En statsråd har også et privatliv, og en statsråd kan ha et forhold utenfor ekteskapet».

Dette var mange år før metoo. Og derfor gjorde man ikke sak av det. Særlig når ingen visste noe konkret. Men politikere er like nysgjerrige som andre mennesker, og en statsråd kan ikke mistenkes å ha «pikant» privatliv uten at det snakkes i korridorer og bakrom.

I det minste må saken ha vært en snakkis i Senterpartiet. Men hva sier nå partisekretær Knut M. Olsen til NRK? At partiet ikke har vært kjent med saken. Det samme sier partileder Vedum: «Denne saken kom like overraskende på meg som på alle andre.» Han hevder å ha fått nyheten først fredag kveld.

Beklager. Dette står ikke til troende. Nyheten om at relasjonen var seksuell, og – ifølge kvinnen – preget av mangeårig utnyttelse, ja. Men Enoksens sosiale samvær med kvinnen kan han ikke være ukjent med. Og hva gjør man da, når eks-statsråden igjen er aktuell som minister? Man stiller spørsmål i vetting-prosessen. Ikke bare generelle spørsmål. Men om dette konkrete forholdet. Særlig etter at Enoksen i intervjuet opplyste at han hadde vært utro.

Flere mister tillit

Det er derfor flere enn den avgåtte forsvarsministeren som har opptrådt klanderverdig i denne saken. Enoksen har misbrukt sin tillit som statsråd ved å ikke gi ærlige og utfyllende svar. «Det grunnleggende ansvaret ligger på Enoksen selv,» ifølge Støre.

Ja visst. Men det er også et ansvar å være orientert om det åpenbare, og undersøke forhold som gjør en kandidat uegnet. Og dersom man vet om noe som gir grunn til mistanke, og likevel lar det ligge uten avklaring, svekker man tilliten til sin egen moralske dømmekraft og sitt politiske lederskap. Etter at tilliten til norske politikere allerede er betydelig svekket av lignende metoo-saker – pluss serien av pendlerboligsaker.

Vi kan også legge til at tilliten til den fjerde statsmakt heller ikke blir styrket når ingen journalister stiller følgende enkle spørsmålet til Støre og Vedum:

Hvordan kan det ha seg at dere ikke har sett eller hørt noe om Enoksen og tenåringsjenta, når paret opptrådte sammen i de mest flombelyste sammenhenger?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar