Trommen returnerer

Seremoni i Karasjok for å markere tilbakeføring av tromme

Denne samiske trommen ble konfiskert etter trolldomsprosessene på slutten av 1600-tallet. Nå skal den stilles ut etter å ha blitt tilbakelevert til Norge. (Foto: Terje Bendiksby/NTB)
Denne samiske trommen ble konfiskert etter trolldomsprosessene på slutten av 1600-tallet. Nå skal den stilles ut etter å ha blitt tilbakelevert til Norge. (Foto: Terje Bendiksby/NTB)
En sjelden samisk tromme fra slutten av 1600-tallet er tilbakelevert fra Danmark til Sápmi. Nå skal det markeres med en æresseremoni i Karasjok.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Feirer returen av samisk tromme.

– Tilbakeføringen hjelper oss å videreformidle våre tradisjoner og hedre våre forfedre. Fram til nå har vi måttet forhandle om å få tilbake gjenstander fra vår kulturarv, som av ulike årsaker er havnet på museer rundt om i Norge, i Norden eller som en del av i museumssamlinger utlandet, sier sametingspresident Silje Karine Muotka i en pressemelding.

Sámiid Vuorká-Dávvirat/De Samiske Samlinger (SVD) feirer nå 50 års jubileum med utstillingen «Ruoktot – Tilbakeføring av samiske trommer». Den tilbakeførte trommen til Poala-Ánde/Anders Poulsen fra 1600-tallet er sentral i utstillingen.
Utstillingen åpner tirsdag klokka 17 med en spesiell seremoni.

– SVD har invitert samiske eldre til å arrangere en æres-seremoni for tilbakeføringen av trommen. På den måten blir trommen på samisk vis offisielt en del av museumssamlingen, opplyser sametinget i en pressemelding.

SVD ble etablert i 1972 som den første samiske kulturinstitusjonen på norsk side av Sápmi. De har kjempet i over 40 år for å få tilbakeført eierskapet til en sjelden tromme som ble konfiskert i Sápmi under trolldomsprosessene i 1691 og sendt til København til oppbevaring på det danske nasjonalmuseet.

Annonse

Trommen har vært utlånt til museet i Karasjok siden 1979, men bare på en låneavtale. Etter økende politisk press, besluttet Danmarks kulturminister å overføre eierskapet til trommen til Norge i januar i år.

– Det er helt naturlig at trommen får sitt varige hjem på museet som den har en historisk tilhørighet til, og hvor den for øvrig har vært utstilt i mange år, sa kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemelding.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar