Om de virkelig hadde brydd seg om islam, hadde de tatt ansvar for eget liv

Det er viktig å vende blikket mot Sverige for å avverge lignende tilstander i Norge, skriver Sadug Alfeli. (Foto: Johan Nilsson TT/NTB.)
Det er viktig å vende blikket mot Sverige for å avverge lignende tilstander i Norge, skriver Sadug Alfeli. (Foto: Johan Nilsson TT/NTB.)
Er problemet islam, eller bare en innvandrergruppe som legitimerer vold som følge av at noen brenner koranen, spør Sadug Alfeli.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Rasmus Paludan, en dansk høyrepopulist, hadde planlagt å brenne koranen i Sverige. Det utløst opptøyer, der minst 26 politifolk er blitt skadet.

Scenene fra Sverige gir en vond smak i munnen. Problemet ligger helt klart hos innvandrerungdommene som utøver vold, og ikke provokatørene – høyrepopulistene. Men er problemet religionen islam, eller bare en innvandrergruppe som legitimerer vold som følge av at noen brenner koranen?

Scenene fra nabolandet vårt viser at biler brenner, folk blir utsatt for blind vold og offentlige bygg smadres. De som står bak, er Sveriges egne borgere, og mye kan tyde på at den utløsende årsaken til volden er at enkelte provokatører og rasister reiser rundt for å brenne koranen. Men er virkelig dette den utløsende faktoren?

Les også: VG og NRK bortforklarer vold i islams navn og gir skylden på dansk «provokatør»

Mister sympati og respekt for demonstrantene

Det finnes rundt en milliard muslimer i verden, og det må sies at de aller fleste ikke løper rundt og kaster steiner, brenner biler, utøver vold, knuser bygg og så videre. Men det må også nevnes at Sverige har et omfattende problem med integrering, gjengkriminalitet og rusproblematikk.

Annonse

Og bildene vi ser fra Sverige, viser at det stort sett er innvandrere som utøver vold. Dette er uheldig for alle innvandrere som er bosatt i Norge, og som prøver å leve fredfullt. Jeg har blant annet hørt flere muslimske venner som er rystet over scenene fra Sverige, og de forstår ikke hvorfor noen skal utøve vold kun som følge av en person brenner koranen.

For om innvandrerungdommene virkelig hadde brydd seg om islam, hadde de tatt ansvar for sitt eget liv, sluttet å ruse seg, gjort det beste for seg selv og sine nærmeste. Jeg mener problemet ligger hos innvandrerne, ikke hos islam.

Problemet ligger hos ungdommene som ikke tar ansvar over sitt eget liv, men som heller legitimerer vold når de provoseres. For det er lovlig å demonstrere mot brenning av koranen, men det legitimerer aldri vold.

Ytringsfriheten må besvares med rasjonell diskusjon og debatt, ikke vold og drapstrusler. Vi må aldri godta et samfunn hvor grupper tyr til vold etter å ha hørt eller sett noe som sårer.

For ytringsfrihet er smertefullt, ettersom man kan høre ytringer som sårer egne tanker og meninger. Men full ytringsfrihet er essensielt i utviklingen av et demokrati, fordi det gir oss muligheten til å bli enige om en gylden middelvei, gjennom å ytre oss.

Les også: Det er fullt mulig å være tydelig og prinsipiell om koranbrennings lovlighet, uten å like metoden

Hvordan avverge «svenske tilstander» i Norge?

Scenene fra Sverige er rystende, men dessverre ikke noe nytt. Nabolandet vårt var et av de fredeligste landene i Europa på 1990-tallet, men de siste årene har landet toppet statistikker over drap og vold. Ofte er dett snakk om gjengkriminalitet.

Det er viktig å vende blikket mot Sverige for å avverge lignende tilstander i Norge. Politikere og forskere må forstå hva som har gått galt i Sverige, slik at Norge ikke gjør de samme feilene.

En rapport fra det kriminalforebyggende rådet i Sverige (Brå) kan dokumentere at mye av volden skyldes sosioøkonomiske grunner, som for eksempel høy arbeidsledighet, lav utdanning, samt kultur- og språkbarrierer. Personer med utenlandsk bakgrunn er overrepresentert i voldsstatistikken.

Mye tyder på at det er store sprekker i arbeidet med integrering i Sverige, og at mange innvandrergrupper holder seg for seg selv – ofte i bydeler med andre innvandrere. For at Norge skal avverge «svenske tilstander», må vi føre strenge krav overfor de nye borgerne, hvor målet er at alle som kommer til landet, skal bli med i det norske samfunnet.

En god start kan være å øke antall timer med samfunnskunnskap, norsk og arbeidstrening på introduksjonsprogrammet for nyankomne.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar