Havnet under sperregrensen i Danmark

Paludan stiller til valg i Sverige

Rasmus Paludan i samtale med politiet når han besøker Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johans gate i Oslo. Nå skal han stille til valg i Sverige. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Rasmus Paludan i samtale med politiet når han besøker Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johans gate i Oslo. Nå skal han stille til valg i Sverige. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Det høyreekstreme partiet Stram kurs stiller til valg i Sverige, og lederen Rasmus Paludan håper på en plass i Riksdagen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det høyreekstreme partiet Stram kurs stiller til valg i Sverige, og lederen Rasmus Paludan håper på en plass i Riksdagen.

Stram kurs er opprinnelig et dansk parti, men Paludan ble for to år siden også innvilget svensk statsborgerskap som følge av at faren er svensk.

I påsken utløste Paludan opptøyer i flere svenske byer der han holdt eller varslet markeringer for å sette fyr på Koranen.

Han har også tidligere utløst opptøyer i København, og han er straffedømt i Danmark for hets mot folkegruppe som følge av rasistiske uttalelser rettet mot muslimer. Han er tidligere også dømt for å ha truet en politibetjent.

Da Stram kurs og Paludan stilte til valg i Danmark i 2019, fikk partiet bare 1,8 prosent av stemmene og havnet under sperregrensa som er på 2 prosent.

Annonse

Året etter ble han nektet innreise i Sverige i to år, etter at det kom til voldsomme opptøyer i Malmö der han truet med å brenne et eksemplar av Koranen, innpakket i bacon.

Paludan, som er utdannet jurist, legger i taler ikke skjul på hva som er hans og partiets mål, et forbud mot islam og deportering av alle muslimer.

– Våre gater og smug vil bli omgjort til elver av blod, og de fremmede fienders blod vil ende i kloakken der også de fremmede hører hjemme. De er primitive og ynkelige uslinger, og deres død vil være både nødvendig og lovlig, var budskapet i en av hans taler, rettet mot muslimer i Danmark.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar