Styrt av militærjunta

Mali forbyr franske medier

Den franske kanalen RFIs hovedkvarter. Kanalen forbys nå i Mali. (Foto: RFI.)
Den franske kanalen RFIs hovedkvarter. Kanalen forbys nå i Mali. (Foto: RFI.)
De franske kringkasterne RFI og France 24 forbys i Mali. De er to av de mest populære radiokanalene i landet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er De franske kringkasterne RFI og France 24 forbys i Mali. De er to av de mest populære radiokanalene i landet.

I en uttalelse fra maliske kommunikasjonsmyndigheter heter det at de to kanalene er utestengt fra abonnementstjenestene til alle distributører, medieplattformer og telefonoperatører. Avgjørelsen er endelig, heter det videre.

Malis regjering oppfordres videre til å implementere forbudet. I så fall blir det første gang maliske myndigheter fratar lisensen til utenlandske medier i landet.

De to kringkasterne ble midlertidig tatt av lufta i mars. Da anklaget militærjuntaen, som kuppet makten i landet i mai i fjor, kringkasterne for å komme med falske anklager om at regjeringshæren i landet begår overgrep.

Juntaen «avviser kategorisk disse falske anklagene mot Malis modige regjeringsstyrker», sa en talsmann, oberst Abdoulaye Maiga.

Annonse

Den statlige, franske medieorganisasjonen France Médias Monde, som driver de to kringkasterne, sier de vil bruke alle virkemidler for å fortsette å distribuere nyheter i landet.

– Vi vil fortsette å dekke nyheter i Mali som er av interesse for hele Afrika og resten av verden. Alle tekniske løsninger vil tas i bruk for å gjøre innholdet vårt tilgjengelig for maliere, skriver organisasjonen.

Forholdet mellom de to landene har forverret seg kraftig, samtidig som Frankrike har begynt å trekke ut soldater de har hatt utstasjonert i Mali siden 2013, da de hjalp til å bekjempe islamister nord i landet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar