Norden fortsatt på topp

Reportere uten grenser med dyster dom over pressefriheten

Fredsprisvinnerne og journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. I 28 land, deriblant Russland, Hviterussland, Kina og Myanmar, betegnes situasjonen for pressen som svært ille. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Fredsprisvinnerne og journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov. I 28 land, deriblant Russland, Hviterussland, Kina og Myanmar, betegnes situasjonen for pressen som svært ille. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Norge troner fortsatt på toppen, mens flere andre demokratiske land faller på statistikken, viser årets pressefrihetsindeks fra Reportere uten grenser (RSF).
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Norge troner fortsatt på toppen, mens flere andre demokratiske land faller på statistikken, viser årets pressefrihetsindeks fra Reportere uten grenser (RSF).

Tirsdag legger journalistorganisasjonen fram sin årlige indeks på Nobels Fredssenter i Oslo. Pressefrihetsindeksen måler medienes uavhengighet, sikkerhet for journalister og graden av ytringsfrihet i 180 land i verden. Som ved tidligere år, ligger Norge, Danmark og Sverige på topp og høster ros.

– Det er noe vi skal være stolte av, men definitivt ikke ta for gitt. Det har ikke kommet av seg selv, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen til Journalisten.

Men ellers er indeksen temmelig dyster lesning. I 28 land, deriblant Russland, Hviterussland, Kina og Myanmar, betegnes situasjonen som svært ille. Kun åtte land er i en posisjon som beskrives som god.

102 land har en situasjon som beskrives som enten vanskelig eller problematisk. I de resterende 40 landene er pressefriheten kategorisert som tilfredsstillende.

Annonse

– Kan ikke eksistere uten

I demokratiske land vokser splittelsene som følge av at flere medier opererer med en agenda, og at spredningen av desinformasjon forsterkes gjennom sosiale medier, påpeker RFS.

Internasjonalt blir demokratiet svekket av det økende gapet mellom åpne samfunn og regimer som kontrollerer sine medier mens de driver propagandakriger mot demokratier. Her brukes krigen mellom Ukraina og Russland som eksempel.

– Sjefredaktør Margarita Simonjan i RT (tidligere Russia Today) avslørte hvor hun egentlig står da hun i en Russland One TV-sending sa «ingen stor nasjon kan eksistere uten kontroll over informasjon», sier styreleder i RSF, Christophe Deloire.

Noen lyspunkt

Kinas økende press og innstramminger overfor Hongkongs befolkning har gjort at sistnevnte har falt på indeksen og nå ligger som nummer 148. Kina ligger på 175.-plass. Mangelen på pressefrihet fortsetter å påvirke konflikten mellom Israel (86. plass), Palestina (170) og den andre arabiske statene.

Mediepolarisering forsterker fortsatt interne sosiale skiller i demokratiske samfunn som USA (42), til tross for president Joe Bidens valgseier, slår RFS fast. Også i Frankrike (26) og Polen (66) er utviklingen negativ.

Likevel er det enkelte lyspunkt å finne på indeksen. Både Moldova (40) og Bulgaria (91) går i riktig retning etter regjeringsskifter i fjor. Det har brakt håp om en bedring for journalister i de respektive landene, selv om oligarker fortsatt eier og kontrollerer mediene.

– Det tidligere skillet mellom utviklingsland og «de utviklede landene» er mindre og mindre tydelig. Det er på en måte urovekkende for demokratier som blir mindre demokratiske, men også positivt for en del land, sier Trettebergstuen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar