Til utlandet for behandling

Massiv kronerulling til utenlandsbehandling for Shabana Rehman

Venner og familie rundt Shabana Rehman håper å få samlet inn nok penger til at hun skal få prøve immunterapi som behandling i utlandet. (Foto: Privat.)
Venner og familie rundt Shabana Rehman håper å få samlet inn nok penger til at hun skal få prøve immunterapi som behandling i utlandet. (Foto: Privat.)
Barndomsvenninne av kreftrammede Shabana Rehman startet nylig en innsamlingsaksjon for at den folkekjære komikeren kan gjennomføre immunterapi i utlandet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Shabana Rehman er rammet av alvorlig kreft. Nå er det startet innsamlingsaksjon for hjelp i utlandet.

«Støtt Shabanas kamp mot kreften!»

Det er oppfordringen og tittelen på innsamlingsaksjonen som er startet for Shabana Rehman.

Rehman er rammet av alvorlig kreft i bukspyttkjertelen med spredning.

Diagnosen kom 19. januar i år, og ifølge teksten til innsamlingsaksjonen skal det ikke være offentlige behandlingsalternativer igjen å forsøke for Rehman.

Annonse

Les også: Kjemper mot kreft

Har dårlig tid

Innsamlingen er opprettet av Aarti Sharma Lopes, en barndomsvenninne av Rehman. I skrivende stund har innsamlingen fått inn 456.000 kroner på 1.654 givere, men fortsatt er det et godt stykke igjen til mål.

– I utlandet tilbys kostbar eksperimentell immunterapi i kombinasjon med annen supplerende kreftbehandling. Immunterapi er behandling som utnytter kroppens eget immunsystem i bekjempelse av sykdommen, skriver initiativtakeren av kronerullingen om situasjonen.

Videre står det:

– Utvikling av persontilpassede kreftvaksiner er dyrt og samlet behandling kan overstige en million kroner.

Hvilken klinikk som skal benyttes og eksakt hva slags behandlingsmetode som velges, er under utredning.

Det påpekes videre at man har begrenset med tid før utenlandsk behandling søkes.

Subjekt har vært i kontakt med Lopes, som ikke hadde anledning å kommentere på det aktuelle tidspunktet.

Les også: Få har gjennomgått så mye ufortjent motbør som Shabana Rehman

Ukjent antall får hjelp utenlands

Det er vanskelig å oppgi et konkret tall på hvor mange nordmenn som får behandling for kreftsykdom i utlandet, blant annet med immunterapi.

– Når folk betaler for privat behandling, blir det ikke nødvendigvis registrert i offentlige registre, opplyser generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Ulike former for immunterapi brukes i Norge i dag og har vist seg effektive ved diagnoser som leukemi, lymfekreft, føflekkreft, ikke-småcellet lungekreft og nyrekreft, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI) på sine nettsider.

Noen kreftpasienter kan også få hjelp i utlandet på Den norske stats regning.

– Det gjelder for eksempel behandlinger som er godkjent i Norge, men som ikke er tilgjengelig her enda. Eller der kapasiteten i Norge er for lav, kommenterer Stensvold Ross.

Bukspyttkjertelkreft er ikke blant kreftformene som er godkjent for immunterapi i Norge pr. dags dato.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar