Vi kunne gjerne fjernet hele aldersgrensen. La oss i alle fall senke den til 16 år

Bør klimapolitikere velges av ungdom som har ny kunnskap ferskt i minnet, eller de som ikke har lest om dette på snart 50 år? (Foto: Kommunal- og regionaldepartementet.)
Bør klimapolitikere velges av ungdom som har ny kunnskap ferskt i minnet, eller de som ikke har lest om dette på snart 50 år? (Foto: Kommunal- og regionaldepartementet.)
Ungdom som ikke bryr seg om politikk, vil uansett ikke fylle opp stemmelokalene våre, skriver Knut-Eirik Baade.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Knut-Eirik Baade, liberalist og adjunkt i realfag, svarer på Jørn K. Baltzersen sitt innlegg som tar til orde for å øke stemmerettsalderen til 25 år.

Like ofte som det kommer forslag om å innføre stemmerett for 16-åringer, kommer motsvaret i form av at aldersgrensen heller skal økes. Ifølge Jørn K. Baltzersen, skal den visst være 25 år. Dette er jeg sterkt uenig i. Da sender vi folk i krigen med livet som innsats som vi ikke lar stemme ved valg.

Et vesentlig poeng er hvem som tar seg bryet med å stemme. De som ikke er interessert i politikk i det hele tatt, stemmer som regel ikke. Hvorfor skulle de bruke tid og krefter på å reise til valglokalet for å legge lapper i konvolutter når de ikke aner hva de stemmer på, eller kanskje ikke engang har tiltro til de folkevalgte? Tror vi virkelig at valglokalene vil fylles opp av tenåringer som ofrer gaming og fotballkamp for å stemme på folk de ikke aner hva står for? Dette kommer ikke til å skje.

Les også: Diktatorsønnen kunne aldri vunnet valget uten historieforfalskning på sosiale medier

Mange voksne er uvitende

Det er mange ungdommer som er aktive i ungdomspartier, og virkelig følger med på politikk. Mye mer enn hva mange voksne gjør. Dette er de ungdommene som vil bruke stemmeretten sin, og det er en rett de fortjener. Jobber de, betaler de også skatt på inntekten. De er også strafferettslig tilregnelige. Hvis folk er gamle nok til kastes i fengsel, uten at vi spiller «umodenhetskortet», burde de jammen få lov til å stemme også.

Annonse

Vi må også ta innover oss at mennesker er forskjellige. Alder er bare et tall – det sier ikke så mye om individet. Senest nå på onsdag satt jeg på restaurant med en 14-åring, som var betydelig mer moden i argumentasjonen enn de fleste jeg diskuterer politikk med på internett.

Vi snakker her om voksne som knapt klarer å følge en argumentasjonsrekke, biter på alt mulig rart av konspirasjonsteorier, bruker like mange utropstegn og sinnafjes som bokstaver når de skriver, og ellers har store problemer med å forfatte en fullstendig setning.

Hvis det er godt nok til å stemme ved valg, tenker jeg Laura (14) kan få lov til det samme neste høst!

Les også: Kan mystiske opplevelser skape en medisinsk revolusjon?

Ungdom er oppdatert på verden

Vi skal heller ikke glemme de eldre i denne saken. Når kommer det første forslaget om en streng, øvre aldersgrense? Det er jo ikke uten grunn at det er et problem at noen ringer eldre mennesker for å manipulere dem til det ene og det andre. Det finnes argumenter for å innskrenke stemmeretten for de fleste, bare vi leter godt nok. Det blir kun en smakssak hvem vi nekter denne retten. I dag er det ungdommen vi konstruerer argumenter imot. I morgen blir det noen andre.

Hvis dagens valgordning er robust nok til å ta unna for de lettlurte og umodne som alt har stemmerett, klarer den å holde stand mot den jevne 16-åring. Ikke glem at dette er unge voksne som går på skole og dermed har mye kunnskap ferskt i minnet. Jeg tenker da på pensum i samfunnsfag, historie og naturfag i særdeleshet. Klimapolitikken bærer ofte preg av at folk helt har glemt hvordan drivhusgasser fungerer, for ikke å snakke om statistikk.

16-åringer er neppe dårligere stilt enn den jevne voksne på disse områdene. Bør klimapolitikere velges av ungdom som har ny kunnskap ferskt i minnet, eller de som ikke har lest om dette på snart 50 år?

For min del kan vi gjerne fjerne hele aldersgrensen. Toåringene blir hjemme uansett. Men la oss i alle fall senke den til 16 år. Det er et greit kompromiss i første omgang.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar