– Kan komme fra Polen eller Tyskland

Arkeologer har funnet nytt skipsvrak i Bjørvika i Oslo

Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene veldig spesielt og sjeldent. (Foto: Anniken Mihle/Norsk Folkemuseum/NTB.)
Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene veldig spesielt og sjeldent. (Foto: Anniken Mihle/Norsk Folkemuseum/NTB.)
Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt, flott skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene sjeldent.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Arkeologer fra Norsk Maritimt museum har funnet et nytt, flott skipsvrak i Bjørvika. Funnet er ifølge arkeologene sjeldent.

– Det er veldig spesielt. Vi vet ikke om den er norsk ennå, den kan komme fra Polen eller Tyskland, sier arkeolog Sarah Fawsitt i Norsk Maritimt Museum i en pressemelding. Også Niku (Norsk institutt for kulturminneforskning) deltar i utgravningen.

I nesten 20 år har det pågått utgravninger i Bjørvika, og over 50 båtvrak er funnet, opplyser Fawsitt.

Båten er klinkbygget, en teknikk også vikingene brukte. Klinkbygging er den tradisjonelle nordiske byggeteknikken for trebåter og har blitt brukt helt opp til våre dager. Båten som nå er funnet, har ligget i leira på Sørenga i flere hundre år.

– Den er laget i eik og er veldig gammel. Det kan hende den kommer fra middelalderen. Men den kan også være bygget senere. Det må vi finne ut av, sier hun.

Annonse

Funnene i Bjørvika gir et bilde av hvordan båter ble bygget i middelalderen og tidlig moderne tid. De gir også et innblikk i hvordan livet var i Oslos havneområde i tidligere tider.

– Vi har ikke gravet ut midten av båten ennå. Vi skal ta noen prøver for å finne ut hva som var lastet i båten. Kanskje vi finner andre ting der nede også. Så det er veldig spennende. Som en julegave vi ikke har åpnet ennå, sier Fawsitt.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar