– Fredningen skal sikre vitnesbyrd

Foreslår å frede villaen til jødisk familie i Larvik

Formålet med fredningen er å bidra til at den jødiske minoritets liv og historie i Norge blir dokumentert og tatt vare på som del av europeisk historie, i følge fredningsforslaget. (Foto: Morten Bakkeli.)
Formålet med fredningen er å bidra til at den jødiske minoritets liv og historie i Norge blir dokumentert og tatt vare på som del av europeisk historie, i følge fredningsforslaget. (Foto: Morten Bakkeli.)
Villaen som tilhørte den jødiske familien Sachnowitz i Larvik, kan bli fredet. Hele familien ble deportert til konsentrasjonsleirer i Tyskland i 1942.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Villaen som tilhørte den jødiske familien Sachnowitz i Larvik, kan bli fredet. Hele familien ble deportert til konsentrasjonsleirer i Tyskland i 1942.

I november 1942 ble hele familien arrestert og deportert til utryddelsesleiren Auschwitz. Kun Herman Sachnowitz overlevde og vendte tilbake til Norge. Han mistet faren, tre søstre og fire brødre i leiren.

I boken «Det angår også deg», utgitt i 1976, forteller Herman Sachnowitz om årene konsentrasjonsleirer i Tyskland under andre verdenskrig. Han ble først sendt til Auschwitz, og så til Bergen-Belsen.

Vestfold og Telemark fylkeskommune har sendt et forslag om å frede huset ut på høring.

Formålet med fredningen er å bidra til at den jødiske minoritets liv og historie i Norge blir dokumentert og tatt vare på som del av europeisk historie.

Annonse

– Fredningen skal videre sikre et fysisk og visuelt vitnesbyrd over hvordan en jødisk familie ble offer for den tyske okkupasjonsmaktens antisemittisme i en norsk småby under 2. verdenskrig, heter det i fredningsforslaget Vestfold og Telemark fylkeskommune har utarbeidet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar