«Flokking» av politiet er en trussel mot demokratiet

Et eksempel på flokking fra Sverige. (Foto: Kicki Nilsson/TT.)
Et eksempel på flokking fra Sverige. (Foto: Kicki Nilsson/TT.)
I Norge skal ingen gjenger få mulighet til å gjøre krav på bydeler, skriver justispolitisk talsperson for Partiet Sentrum, Espen Oseid Danielsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Justispolitisk talsperson for Partiet Sentrum, Espen Oseid Danielsen, skriver om politiets bekymring for «flokking».

Politiet i Norge forteller om en økning i fenomenet «flokking». Dette går ut på å samle seg rundt politiet for å stresse, forstyrre og hindre politibetjenter i å utføre sitt arbeid. Metodene er ulike, men noen forhold er gjentagende. Grupper av ungdommer står fysisk i veien for politiet, bråker for å forvirre politiet og kaster gjenstander på politiet. Det hender også at enkeltpersoner går til fysisk angrep på politiet. Tjenestepersonene må regne med å bli filmet, da gruppene er særdeles opptatt av å dokumentere politiets handlinger og aktivitet på stedet.

Fagbladet Politiforum viser til en skremmende sak på Oslos østkant. En vinterdag i fjor stoppet politiet en personbil for kontroll. Inne i bilen satt to personer som skulle ransakes. Plutselig og uventet dukket mange flere personer opp som troll i eske. De var aggressive og meget uenige i det politipatruljen forsøkte å gjøre. Noen av personene sto tett på, andre på avstand og noen ropte «fuck the police!» De to politibetjentene var i mindretall, og klarte derfor ikke å få kontroll for å gjennomføre ransakelsen.

Les også: Dette viser hvorfor integrering er en feilet strategi

Berøringsangst gjør vondt verre

Denne type saker representerer en undergraving av våre demokratiske spilleregler. At politiet i Norge blir møtt av gjenger som krever respekt, men gir ingenting tilbake, er både oppsiktsvekkende og bekymringsverdig. Denne utviklingen kan simpelthen ikke fortsette. Bortfall av respekt for autoriteter på en slik måte som flokking representerer, er virkelig farlig. At ungdomsgjenger i økende grad signalisere til politiet at «vi styrer dette området», er høyst alarmerende.

Annonse

Dette er en sak hvor hverken politikere eller fagmiljøer bør oppleve noen form for berøringsangst for å adressere dette problemet. En videre unnlatelse av å adressere slikt vil resultere i at politiet til stadighet blir i mindretall og ute av stand til å utføre sin grunnleggende myndighet. I Norge skal ingen gjenger ha mulighet til å gjøre krav på bydeler.

Det er viktig at politiet får de nødvendige ressursene til å håndtere flokking. Å hindre politiet i å utføre sitt samfunnsmandat er høyst alvorlig. Det kan lede til at personer som gjennomfører ran, innbrudd, voldtekt eller et drap, går fri – nettopp fordi enkelte ønsker å skape en uoversiktlig og vanskelig situasjon for politibetjentene i en kritisk etterforskningsfase.

På denne måten kan flokking utvilsomt hevdes å true demokratiet og dets grunnverdier.

Les også: Det er grunn til bekymring for kriminalitet i Oslo. Men økt raseprofilering er et elendig løsningsforslag

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar