– Tvil om hensiktsmessigheten

Presseforbundet skeptisk til granskning av pressens dekning av Baneheia-saken

Norsk presse foran Ila etter at Høyesterett har avgjort at Baneheia-dømte Viggo Kristiansen kan løslates. Både forsvarerne hans og påtalemyndigheten gikk inn for dette. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Norsk presse foran Ila etter at Høyesterett har avgjort at Baneheia-dømte Viggo Kristiansen kan løslates. Både forsvarerne hans og påtalemyndigheten gikk inn for dette. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Norsk Presseforbund er skeptisk til en granskning av pressedekningen av Baneheia-saken. De vil heller ha flere stormøter der pressen kan evaluere dekningen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Norsk Presseforbund er skeptisk til en granskning av pressedekningen av Baneheia-saken. De vil heller ha flere stormøter der pressen kan evaluere dekningen.

Norsk Presseforbunds styre har møte fredag, og sekretariatets leder Elin Floberghagen skriver i sakspapirene det er skapt et «inntrykk av at presseforbundet går i retning av en full evaluering av Baneheia-dekningen», skriver fagbladet Journalisten.

«Det er vi skeptiske til, i hvert fall dersom det skulle innebære en granskning av journalistikken som har pågått over mer enn to tiår. En slik prosess vil både være usedvanlig ressurskrevende og vi er også i tvil om det vil være hensiktsmessig. En samlet gjennomgang hører mer hjemme i forskning enn i regi av NP», heter det i sakspapirene.

I stedet for kan presseforbundet samle pressen til ett eller flere stormøter om dekningen. Der kan redaksjoners egenevaluering, og andre innspill, løftes fram og diskuteres.

«Man kan i tillegg tenke seg at presseorganisasjonene i samarbeid med redaksjonene kan komme med en type veileder eller læringspunkter etter denne saken. Dette bør vurderes fortløpende», står det i papirene.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar