Pornhub har tidligere fått massiv kritikk for å legge til rette for overgrepsvideoer av barn.
Nylig ble det kjent at samme strømmeplattform lanserer en tjeneste som skal hindre overgrep mot mindreårige.
Les også: Pornogigant lanserer samarbeid med veldedige organisasjoner
Vil ikke spekulere
Advokat og partner hos Elden advokatfirma, Inger Silka Zadig, har tidligere engasjert seg i kampen mot overgrepsmateriale som involverer barn.
– Selv om politiet gjør en viktig jobb med etterforskning og iretteføring av slike alvorlige overgrepssaker, vil de aldri kunne avdekke alle saker, sier Zadig til Subjekt.
Derfor synes hun det er fint at også private og ideelle aktører ser sitt samfunnsansvar, og bidrar der de kan til forebygging.
– Istedenfor å spekulere i Pornhubs beveggrunner, er det bare å ønske alle slike tiltak velkommen, sier Zadig.
Men ikke alle lar seg helt overbevise av Pornhubs tilsynelatende forsøk på å stoppe slikt overgrepsmateriale.
Les også: Ingen vet om disse setningene er ulovlige
– Må ikke ende opp som hvitvasking
Ecpat er et nettverket som består av 122 organisasjoner i 104 land. FNs barnekonvensjon og andre internasjonale standarder danner grunnlag for deres arbeid, ifølge hjemmesidene. Sammen med Ann Kristin Vervik startet Olaf Thommessen i 2014 den humanitære organisasjonens norgesavdeling.
Rådgiver for samfunnskontakt og kommunikasjon hos Ecpat, Bjørnar Refsland, uttaler følgende om Pornhubs prosjekt:
– Vi anerkjenner at Pornhub, som andre internettplattformer, har hatt alvorlige problemer med overgrepsmateriell av barn og at de har påført enorm skade. Samtidig ønsker vi alle tiltak som beskytter barn velkommen.
Han påpeker videre at dette tjener barna på, og at barn fortjener å være trygge på nett.
– Samtidig er vi nødt til å sørge for at tiltakene er effektive og fungerer som de skal, slik at det ikke ender opp som hvitvaskingsprosjekt, sier Refsland.
Ecpat mener alle internettplattformer bør være bygd på at barns beskyttelse kommer først. Første steg er å ha aldersverifisering på plass. Et annet viktig steg er at selskaper er lovlig forpliktet til å opplyse om overgrepsmateriale på deres plattformer.
– Vi har jobbet lenge i EU for oppdagelses- og rapporteringsplikt for alle internettleverandører i Europa gjennom Project Beacon, og nå er et slikt lovforslag lagt frem i Europakommisjonen. Vi må ikke glemme de utallige overlevende med livsvarige ettervirkninger, og sørge for at de får den bistanden og oppreisingen de har rett på, avslutter Refsland.
Les også: Samtidskunsten har et monomant og kjedelig fokus på kjønnsorganer