Omtales som «Vetoturken»

Tyrkisk raseri mot svensk TV-satire

Erdogan omtales i satiren som «Vetoturken» og får blant annet gjennomgå fordi han fengsler kritikere, blant dem journalister og folkevalgte politikere. (Foto: Wikimedia Commons.)
Erdogan omtales i satiren som «Vetoturken» og får blant annet gjennomgå fordi han fengsler kritikere, blant dem journalister og folkevalgte politikere. (Foto: Wikimedia Commons.)
Flere tyrkiske medier raser mot SVT etter et innslag i satireprogrammet «Svenska nyheter» der president Recep Tayyip Erdogan får gjennomgå.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Flere tyrkiske medier raser mot SVT etter et innslag i satireprogrammet «Svenska nyheter» der president Recep Tayyip Erdogan får gjennomgå.

Fredagens utgave av «Svenska nyheter» inneholdt et lengre innslag om forholdet til Tyrkia, som truer med å legge ned veto mot svensk Nato-medlemskap.

Erdogan omtales som «Vetoturken» og får blant annet gjennomgå fordi han fengsler kritikere, blant dem journalister og folkevalgte politikere.

– For en tosk, sier programlederen Kristoffer Ahonen Appelquist, som til slutt i innslaget henvender seg direkte til den tyrkiske presidenten.

– En ting til. Du skal gi faen i hvem vi intervjuer eller viser på TV. Vi har demokrati her, og om jeg vil endre «Svenska nyheter» til «Kurdiska nyheter» så gjør jeg det. Så, nå gjør jeg det, sier han og endrer logoen til nettopp dette.

Annonse

Deretter fortsatte den svensk-kurdiske komikeren Kadir Meral å vitse om Erdogan. Også han henvender seg til slutt direkte til den tyrkiske presidenten.

– Erdogan, du vil hente hjem kritikere og aktivister fra Sverige. Altså alle som ikke passer deg og som du hater. Er det dette du gjør når du handler på nett også? Oi, for en stygg onepiece i feil størrelse, den må jeg ha!

Den svenske humoren blir ikke godt mottatt i Tyrkia, der flere medier har omtalt det de omtaler som fornærmelsene mot landets president.

Avisen Sabah kaller innslaget «en skam» og «skandaløst», og nettavisen Haber er også knusende i sin kritikk av det de omtaler som håning av Erdogan.

Erdogan selv, tyrkiske myndigheter eller landets ambassade i Sverige har ennå ikke latt høre fra seg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar