Eksklusjonspraksis avgjørende

Jehovas vitner får ikke statstilskudd

I sin klage hevdet Jehovas vitner blant annet at høyere rettsinstanser verden over gjentatte ganger har konkludert med at eksklusjon er «helt lovlige religiøse framgangsmåter som er beskyttet av religionsfriheten og forsamlingsfriheten». (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
I sin klage hevdet Jehovas vitner blant annet at høyere rettsinstanser verden over gjentatte ganger har konkludert med at eksklusjon er «helt lovlige religiøse framgangsmåter som er beskyttet av religionsfriheten og forsamlingsfriheten». (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Jehovas vitner mister statstilskuddet for 2021. Det konkluderer Barne- og familiedepartementet etter at trossamfunnet klaget Statsforvalterens avgjørelse.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Jehovas vitner mister statstilskuddet for 2021. Det konkluderer Barne- og familiedepartementet etter at trossamfunnet klaget Statsforvalterens avgjørelse.

Statsforvalteren valgte i januar å nekte Jehovas vitner statstilskudd for 2021 på grunn av deres eksklusjonspraksis. Trossamfunnet klaget avgjørelsen inn til Barne- og familiedepartementet, som opprettholder vedtaket, skriver Vårt Land.

Tilskuddet for Jehovas vitners 12.686 medlemmer i fjor utgjør om lag 16 millioner kroner.

I sin klage hevdet Jehovas vitner blant annet at høyere rettsinstanser verden over gjentatte ganger har konkludert med at eksklusjon er «helt lovlige religiøse framgangsmåter som er beskyttet av religionsfriheten og forsamlingsfriheten».

I vedtaket fra januar mente Statsforvalteren å ha funnet flere brudd på trossamfunnsloven hos Jehovas vitner. Blant annet at eksklusjonspraksisen innebærer at medlemmer blir nektet å ha kontakt med utmeldte medlemmer, også de som har meldt seg ut frivillig.

Annonse

Jehovas vitner opplyser til avisen at de er skuffet over departementets avgjørelse. Nå vil de gå gjennom avgjørelsen og vurdere hva de skal gjøre videre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar