Annonsørinnhold

Dette bør du få med deg

(Foto: Ukraïner.net/PEN Ukraina.)
(Foto: Ukraïner.net/PEN Ukraina.)
Norsk PENs festival for ytringsfrihet fyller Litteraturhuset med banebrytende journalister, forfattere og aktivister fra 20. oktober til 15. november. Subjekt kan anbefale fire diskusjoner du ikke bør gå glipp av.
Saken er Norsk PENs festival for ytringsfrihet 20. oktober til 15. november.

Fra 20. oktober til 15. november fyller Norsk PEN Litteraturhuset med banebrytende journalister, forfattere og aktivister. «Fri Ytring i 100 år til: Norsk PENs festival for ytringsfrihet» viser fram spennet hos dem som kjemper for ytringsfrihet.

Subjekt har funnet fire diskusjoner du ikke bør gå glipp av.

Foto: Ukraïner.net / PEN Ukraina

Krig, dokumentasjon og retten til informasjon

Onsdag 2. november kl. 18.00: I sommer åpnet Norsk PENs søsterorganisasjon i Ukraina utstillingen The War Is Not Over Yet. Nå kommer Maksym Sytnikov fra PEN Ukraina til Oslo for å presentere utstillingen på lerret og fortelle om ukrainernes arbeid med å dokumentere Russlands angrepskrig. Utstillingen er laget i samarbeid med en rekke tunge kulturinstitusjoner i Ukraina.

Til samtalen den 2. november kommer også Oleksandra Hrybenko. Hun forsker på journalister og sikkerhet i krig, og spesielt på kvinner i Ukraina. Hrybenko kom til Norge kort tid etter invasjonen av Ukraina, og hører til OsloMet. NRKs utenriksjournaist Hege Moe Eriksen leder samtalen.

Annonse
Foto: Jan Grue: Mathias Fossum / Tove Linnea Brandvik: Norsk Handikapforbund

Hva vet du om funksjonshemmedes ytringsfrihet?

Mandag 7. november kl. 18.00: Da ytringsfrihetskommisjonen la fram sin stortingsmelding i høst, uttrykte de bekymring for funksjonshemmedes ytringsvilkår i Norge. De som står i dette til daglig, er ikke overrasket.

Kommisjonen framhever organisasjonenes kritikk av norske myndigheter. Den går ut på at myndighetene har en utdatert velferdstilnærming til funksjonshemmede, framfor å ses på som likeverdige borgere med rettigheter.

Mandag 7. november inviterer vi Tove Linnea Brandvik og Jan Grue for å gi deg en aha-opplevelse som blir sittende i kroppen. Brandvik er leder i Norsk Handikapforbund. Grue er professor og forfatter. Hans siste tre bøker går inn i kjernen av denne problematikken.

Foto: Lise Klaveness: NFF / Tom Høgli: Tromsø IL / Ole Kristian Sandvik: Oda Scheel

Kan vi stanse sportsvasking?

Torsdag 10. november kl. 18:00: I desember starter fotball-VM for herrer i Qatar. Stadioner og infrastruktur er bygget på dødsfallet til tusenvis av arbeidere. Mens avisen The Guardian meldte om 6500 dødsfall i 2021, mener ILO at tallet er for lavt.

Forholdene i Qatar gjorde at deler av breddefotballen i Norge krevde boikott av VM. Norges fotballforbund ønsket dialog med vertsnasjonen, og vant til slutt gjennom med strategien på forbundstinget. Underveis i debatten har norske politikere overlatt saken til idretten.

Var det så lurt?

Med fotball-VM i Qatar som eksempel, vil vi diskutere hvilke resultater norsk idrett har oppnådd i sitt arbeid mot sportsvasking. Er det på tide å vurdere andre virkemidler for å stanse sportsvaskingen?

Lise Klaveness, president i NFF kommer, sammen med tidligere landslagskaptein Tom Høgli, og andre debattanter tett på boikottspørsmålet.

Foto: Khadija Ismayilova: OCCRP / Can Dündar av re:publica, Wikimedia Commons 2.0 / Taciana Niadbaj: PEN Belarus

Hva er framtiden for ytringsfrihet i Europa?

Torsdag 21. oktober kl. 10:00: I Sør- og Øst-Europa raser den akutte kampen for ytringsfrihet i Europa. Denne morgenen skal vi høre om arbeidet på bakken, gjennom æresgjestene på festivalen.

Fredsprisen satte flomlyset på Belarus i noen timer en fredags ettermiddag. Norsk PENs søsterorganisasjon i Belarus har flyktet til Polen etter Russlands invasjon av Ukraina. Her jobber de både med akutt og langsiktig støtte til forfulgte journalister, forfattere og aktivister. Taciana Niadbaj, leder i PEN Belarus, kommer til Oslo for å fortelle om sitt arbeid for ytringsfrihet og grensene for krigen som stadig er i bevegelse.

Hit kommer også Khadija Ismayilova. Hun er gravejournalisten som startet avsløringene som til slutt avdekket Telenors datterselskap Vimpelcoms omfattende korrupsjon i Usbekistan. Ismayilova bor i Aserbajdsjan. Hvordan arbeider en gravejournalist i et diktatur?

Can Dündar er siste æresgjest på festivalen. Han avslørte ulovlige tyrkiske våpenleveranser til opprørere i Syria, og flyktet fra Tyrkia til Tyskland. Det tyrkiske autoritære regimet prøver å få en ny, diplomatisk rolle under krigen i Ukraina. Samtidig presser de Sverige og Finland til å fengsle såkalte terrorister som har flyktet fra landet. Hva betyr det for ytringsfrihet i vår del av verden? Samtalen er ledet av journalistnestor Erling Borgen.

Programmet rommer en blanding av internasjonale spørsmål og brennbare norske temaer. Få også med deg «Sorry, det er ikke morsomt lenger!», hvor Bahareh Badavi, Marcus G. Johansen, John Magnus Dahl og Jørgen Strickert skal diskutere hvor grensen for humor går, og hvordan den har flyttet seg de siste 10-20 årene. Badavi er manusforfatter, blant annet av serien Norsk-ish. Johansen er programleder for Satiriks og 5080 Nyhetskanalen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar