– Vil vise frem språket

Språkrådet vil at nobelpris-kunngjøring skal foregå på norsk

Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, offentliggjør at Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022. Nå vil Språkrådet at utdelingen skal foregå på norsk. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, offentliggjør at Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022. Nå vil Språkrådet at utdelingen skal foregå på norsk. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Språkrådet er kritisk til at Nobelkomiteen bare kunngjør tildelingen av Nobels fredspris på engelsk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Språkrådet er kritisk til at Nobelkomiteen bare kunngjør tildelingen av Nobels fredspris på engelsk.

Det kommer fram i et brev Språkrådet har sendt til Nobelkomiteen.

17. oktober i år kunngjorde Nobelkomiteen vinneren av årets fredspris, og kunngjøringen var bare på engelsk. Tidligere har vinneren av fredsprisen blitt kunngjort på både norsk og engelsk.

– Å kunngjøre fredsprisvinneren på norsk er en sjelden mulighet til å vise fram det norske språket for hele verden, skriver Språkrådet i brevet.

– En kunngjøring på norsk synliggjør at vi i Norge har et nasjonalspråk og et samfunnsbærende språk som kan brukes i alle sammenhenger, også når verdens øyne er rettet mot oss, heter det videre.

Annonse

Dette vil også tydeliggjøre det skandinaviske opphavet til nobelprisene og gi fredsprisen en språklig identitet, mener Språkrådet.

Brevet avsluttes med en oppfordring til komiteen:

– Vi oppfordrer Den norske nobelkomiteen til å kunngjøre fredsprisen på både norsk og engelsk.

Kunngjøringene av nobelprisene i fysikk, kjemi, medisin og litteratur i Sverige, foregår både på svensk og engelsk.

– Vi oppfordrer Den norske nobelkomiteen til å følge den samme praksisen, heter det fra Språkrådet.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar