Camp estetikk, cruisingkultur og greske myter
Med utstillingen «Det skeive blikket» vil Kode for første gang utforske og løfte frem mangfoldet av skeive perspektiver, historier og identiteter i egen samling.
«Skeiv» er det som ikke er «rett» – det som avviker fra tradisjonelle strukturer og normer. I sin essens dreier det seg om bruddet med det vi ser på som «normalt». I dagligtalen kan «skeivt» beskrive alle former for kjønnsuttrykk, identiteter og seksualiteter som ikke følger normen.
Gjennom nærmere 160 verk fra antikken til i dag, tematiseres alt fra camp estetikk, cruisingkultur, greske myter og peppermø-kulturen på 1800-tallet. Historiene handler om forventninger til femininitet og maskulinitet, om kjønnsidentiteter og om likekjønnet kjærlighet og begjær.
«Det skeive blikket» tar utgangspunkt i Kodes samling, med noen innlån, og spenner bredt – med verk, motiver og temaer fra antikken fram til i dag. Utstillingen vil suppleres av en egen samtidsdel som åpner høsten 2022.
Kunsten å puste
«We breathe together» er den ørste europeiske soloutstillingen med kunstneren D Harding.
Hardings tidligere verk bruker ofte visuelle og sosiale språk hentet fra kunstnerens slektstilknytning til ulike grupper urfolk.
På Bergen Kunsthall blir spørsmål om overføring og — i bokstavelig forstand — transport, konseptuelle tema.
Noen av verkene i utstillingen lages med farger malt direkte på veggen og på papir. Pigmentene er oker som kan hentes som jord, ofte gitt en åndelig dimensjon. Noe fraktes av Harding i ullfilttepper laget som en hyllest til forfedres kapper laget av pungrevskinn.
Mens Hardings kunst kan sies å lete etter direkte forbindelser til tradisjoner i aboriginske kulturer, vises det også beskyttelse og omsorg.
Brikker
Verdensberømte kunstnere som Andy Warhol, Louise Bourgeois, Claude Monet, Nikolai Astrup og Barbara Hepworth inntar Kode i Bergen i utstillingen «Brikker».
Den storstilte utstillingen vistes tidligere i år ved Munchmuseet.
Nå tar den turen til Vestlandet.
Utstillingen er omfattende og presenterer kunst fra sent 1800-tall frem til i dag. Her møter publikum blant annet verk av den folkekjære vestlandskunstneren Nikolai Astrup og popkunstneren Andy Warhol – eller avantgardisten Kurt Schwitters, som i perioder bodde i Norge. Her vises også tyske ekspresjonister, amerikansk fotokunst og kvinnelige pionérer.
I «Brikker» får publikum se kunst som har stått øverst på museumsansattes ønskelister. Sparebankstiftelsen DNB er en allmennyttig stiftelse som siden 2005 har brukt store summer på å kjøpe kunst i samarbeid med norske kunstmuseer. Verkene lånes ut med langsiktige avtaler, utfyller museumssamlingene og bidrar til at nye sammenhenger og historier kan formidles.