Kutt i Oslo-psykiatrien vil få fatale konsekvenser

Kjære Oslo kommune. La oss vise respekt for de med ekspertise innenfor fagfeltet og som er i daglig kontakt med pasienter og pårørende. Ikke fjern helt nødvendig psykiatrisk behandling fra Gaustad sykehus, skriver Sunniva Dingstad. (Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix.)
Kjære Oslo kommune. La oss vise respekt for de med ekspertise innenfor fagfeltet og som er i daglig kontakt med pasienter og pårørende. Ikke fjern helt nødvendig psykiatrisk behandling fra Gaustad sykehus, skriver Sunniva Dingstad. (Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix.)
Siden pandemiens begynnelse har vi sett en bekymringsfull økning av unge med spiseforstyrrelser. Nå skal livsviktige tilbud legges ned. Som tidligere pasient er jeg rystet, skriver Sunniva Dingstad.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Sunniva Dingstad er sykepleierstudent og tidligere pasient på Poliklinikk for spiseforstyrrelser på Gaustad sykehus. Nå er hun sjokkert over at tilbudet som ga henne god hjelp, skal legges ned.

Onsdag 2. november meldte NRK at Oslo kommune skal kutte 245 millioner kroner i psykiatrien, noe som særlig vil ramme Spesialpoliklinikk for spiseforstyrrelser, Personlighetspoliklinikken og Tidlig psykosebehandling på Gaustad sykehus. Som tidligere pasient på Spesialpoliklinikk for spiseforstyrrelser på Gaustad er jeg rystet over nyheten.

Åse Minde har vært poliklinikkens leder helt siden åpningen i 2000 og har med sitt tverrfaglige team av fagfolk behandlet over 2.000 pasienter med sin helt spesielle tilnærming. Klinikken tar imot unge fra 16 år som lider av alvorlig anoreksi eller bulimi.

I behandlingen på Gaustad får man et skreddersydd behandlingsforløp tilpasset sin bakgrunn og personlighet. Fagmiljøet er svært bredt og tilbyr individualterapi eller gruppeterapi basert på psykodynamiske prinsipper, måltidsrettet terapi, oppfølging av lege/ernæringsfysiolog, kunstterapi, dikt, yoga og bevegelsesgruppe. Slik skiller stedet seg ut i norsk psykiatri, sammenliknet med for eksempel distriktspsykiatriske sentre (DPS).

Les også: Hold Durek Verrett unna norske elever

Annonse

Livsviktig hjelp

Spiseforstyrrelser er en svært alvorlig og kompleks psykisk lidelse som med årene kan ende opp med å infiltrere alle deler av livet. Jeg har selv i flere år gått i behandling for en spiseforstyrrelse, og det var ikke før jeg ble tatt imot av teamet på Gaustad, med deres helhetlige og kompetente tilnærming, at jeg opplevde bedring.

Uten deres hjelp for hele meg, hadde jeg aldri vært der jeg er i dag: snart ikke lenger slave av sykdommen, ute i verden igjen som fersk sykepleierstudent. Å opprettholde gode fagmiljøer som Spiseforstyrrelsespoliklinikken på Gaustad, er god samfunnsøkonomi.

Siden koronapandemiens begynnelse har vi sett en bekymringsfull økning av unge med spiseforstyrrelser som henvises til spesialisthelsetjenesten. Parallelt med dette skal altså ressursene tynes og livsviktige fagmiljøer oppløses. Det skaper en usikker fremtid for slitne pasienter og pårørende.

Kjære Oslo kommune. La oss vise respekt for de med ekspertise innenfor fagfeltet og som er i daglig kontakt med pasienter og pårørende. La oss vise ydmykhet og forutsigbarhet for psykiatriens pasienter og deres pårørende som trenger livsnødvendig behandling.

Nok er nok! Vi er nødt til å prioritere psykisk helsevern, og har ikke råd til å miste flere til sykdom under dekke av fine ord som effektivisering og budsjettbalanse.

Les også: En hyggelig fyr som saboterte samfunnet

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar