– En ære

Zeshan Shakar får Bokhandlerprisen 2022

(Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
(Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Zeshan Shakars «De kaller meg ulven» er stemt fram som årets beste bok av landets bokhandlere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Zeshan Shakars «De kaller meg ulven» er stemt fram som årets beste bok av landets bokhandlere.

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel.

–  På vegne av norske bokhandlere, vil jeg takke Shakar for en sterk og viktig leseropplevelse som jeg håper når mange lesere, sier Bokhandlerforeningens direktør Anne Schiøtz i en pressemelding.

Zeshan Shakar (40) er oppvokst på Stovner og arbeider i dag ved Oslo rådhus. Han debuterte som forfatter i 2017 med Tante Ulrikkes vei, som han ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for.

– En ære

«De kaller meg ulven» er hans tredje roman, og handler om å en oppvekst mellom to kulturer, med vissheten om at de gode kortene er skjevt fordelt.

Annonse

–  Det er virkelig en ære å vinne Bokhandlerprisen. Bokhandlere er noen av de aller viktigste folkene i hele bransjen, derfor betyr det ekstra mye når prisen kommer fra dem. Jeg har møtt så mange flotte og hyggelige folk rundt omkring i butikkene, og sett hvor hardt de jobber for boka mi. Jeg blir skikkelig rørt og takknemlig, sier Shakar.

Gode kritikker

Shakars bok har fått strålende kritikker og ros for sin viktige tematikk. Romanen er en beretning om å vokse opp med en pakistansk far og norsk mor der hovedpersonens far vil forlate Norge for å bli gammel i hjemlandet. Shakar har selv norsk mor og pakistansk far.

– Dette er en stor dag for Zeshan. Prisen er en stor ære, stemt fram av tusenvis av dyktige bokhandlere som hver dag bidrar til at litteratur treffer, sier forlagsdirektør Anne Cathrine Knudsen i Gyldendal.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. I fjor gikk prisen til Abid Raja. Prisvinneren får en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar