Irans kamp for frihet er ikke over. Hvor er alle de såkalte feministene?

Jeg mener selvfølgelig at kvinner skal kjempe for sine rettigheter i Norge, men hvor er deres solidaritet med kvinner i Iran, spør Feri Gaulin. (Foto: Gregorio Borgia/AP.)
Jeg mener selvfølgelig at kvinner skal kjempe for sine rettigheter i Norge, men hvor er deres solidaritet med kvinner i Iran, spør Feri Gaulin. (Foto: Gregorio Borgia/AP.)
Mens Iran betaler for moskeer i Norge, lærer barn der at kristne og jøder er urene og kan drepes. Norge er et fantastisk land, men vi er vanvittig naive. Nå må politikerne handle, skriver Feri Gaulin.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Feri Gaulin har flyktet fra Iran til Norge, og er forferdet over hvor lite mange norske aktivister bryr seg om forholdene i sitt hjemland.

Jeg er født og oppvokst i Iran. Jeg har opplevd konsekvensen av å plassere hijaben litt slurvete på hodet og blitt tatt av moralpolitiet. Dette er ikke noen hyggelig opplevelse, og det er kort vei til fengselsstraff, trakassering og til og med dødsstraff.

Jeg kommer aldri til å slutte å forundre meg over medieverden og flere av talspersonene for kvinnerettigheter og menneskerettigheter. La oss ta likestillingskampen og de såkalte feminister. Dette forundrer meg stadig. Hvor er solidariteten med kvinnene i Iran og andre kvinner som lider under sharia-lover? Dette gjelder ikke bare for Iran, for hva med Afganistan?

Norge henter inn Taliban fra Afganistan i privatfly, betalt av den norske stat. Begrunnelsen er at det er så viktig med dialog. Hvor naive er det mulig å være? Disse folkene mener at de til og med har rett til å lyve, hvis det gagner islam. Dette lærte vi på skolen i Iran. Hva ble resultatet etter møter og lovnader om at jenter skal få rettigheter, blant annet utdanning og skolegang?

Resultatet ble det stikk motsatte, enda mer undertrykking av kvinner og barn.

Annonse

Hvor er kvinneaktivistene?

Så tilbake til Iran. 15.000 mennesker er tatt etter at de demonstrerte mot myndighetene. Disse venter på å bli henrettet. Hvor er media og kvinneaktivistene? Man blir fristet til å tro at kvinneaktivistene i flere vestlige land er egoistisk motivert når de springer rundt i gatene med paroler fordi de mener at noen har tråkket dem på tærne.

Som kvinne blir jeg sjokkert når jeg ser norske kvinneaktivisters manglende engasjement for kvinner som risikerer å bli drept, hvis de ikke bærer det kvinneundertrykkende plagget, hijab. Vet dere egentlig hvor godt dere har det i Norge?

Norge er et fantastisk land hvor man kan si og mene det man vil. Jeg er så glad for å bo i et slikt land, men mitt hjerte blør for mitt hjemland Iran. Kvinner og menn i Iran kjemper for grunnleggende rettigheter som vi tar for gitt i Norge. Jeg mener selvfølgelig at kvinner i Norge skal kjempe for sine rettigheter i Norge, men hvor er deres solidaritet med kvinner i Iran og andre land som undertrykker kvinner og barn?

Hvor mye skal egentlig til for å vekke medias interesse? Hvor mye skal til for at politikere virkelig skjønner at disse dialogene er nyttesløse, og at det må hardere virkemidler til? Politikere og diplomater er svært opptatt av dialog. Dialog er selvfølgelig viktig hvis man har å gjøre med land og myndigheter som ønsker å bidra til noe, men forbryterske regimer som Iran kan man ikke ha en fornuftig dialog med.

Dialog er bedre enn krig, ja, men hva skal man gjøre når dialogen ikke fører frem? Mens man forsøker dialog, fortsetter drapene på befolkningen.

Da NRKs utenrikskorrespondent Sidsel Wold intervjuet Mahmoud Ahmadinejad, avgått leder i Iran med blod på hendene, var hun utstyrt med hijab og oppførte seg som en fnisete jentunge. Hva er dette? Reportasjene fra Iran hos NRK og flere medier inneholder mange feil.

Hvor er dessuten vår statsminister og den norske regjering? Bortsett fra Norges stortingspresident, Masud Gharahkhani (AP), og Høyres stortingsrepresentant, Mahmod Farahmand, Sylvi Listhaug (FRP), Erlend Wiborg (FRP) og Guri Melby (V), er det bemerkelsesverdig lite engasjement fra norske politikere. Jeg har skrevet e-post til flere av dem og kun fått svar av de nevnte.

Religion og ytringsfrihet

Ayatollah Ali Khamenei, øverste leder i Iran og avgått president Mahmoud Ahmadinejad oppfordrer muslimer i hele verden til å utslette Israel. Disse lederne lærer opp barna til å hate Israel, jødedommen og kristendommen. Dette lærer de på skolen. Muslimer mener at jødedommen og kristendommen må konvertere til islam, hvis ikke er de vantro. På skolen lærte vi at de som bekjenner seg til jødedom og kristendom, kan drepes.

Det er ikke i lov i Iran å verve medlemmer til jødedommen eller kristendommen. Å konvertere fra islam kan medføre dødsstraff. På skolen ble vi oppfordret til å ikke være venn med dem som tilhørte en annen trosretning, at disse menneskene var urene.

Muslimer i Norge får støtte fra Iran og Saudi Arabia for å bygge moskeer. Norge gir også støtte til dette.  Å bygge kirker og synagoger i Iran har vært forbudt i 43 år. Å utøve disse religionene i form av private samlinger, kan medføre dødsstraff. Iran forsyner terrororganisasjoner som Hamas med ressurser og våpen, slik at de stadig kan drive terrorvirksomheten mot Israel.

Israel gjengjelder angrepene, og får skylden i mediene. Saken er ikke svart-hvit og det går mest utover sivile og barn, dessverre. Hvorfor er det ikke mer fokus på terrororganisasjonene som stadig angriper Israel? Man må huske at disse kun har ett mål og det er å utslette Israel. Med slike premisser kan det aldri bli fred.

Ideologien til det iranske regimet er å forsyne allierte terrorister for å kjempe mot Vesten og Israel. I Syria ble mange tusen uskyldige motstandere av Iran-allierte Assad drept med Irans velsignelse og våpenhjelp. I Afganistan har Taliban alltid fått støtte fra Iran. Mange Nato-soldater har blitt drept som følge av støtten fra Iran til Taliban, også før Taliban kom til makten.

Norge og Vesten bruker masse penger til å forsyne Ukraina. Dette er veldig bra. Samtidig fortsetter Norge å samarbeide med Iran, som forsyner Russland med kompetanse, selvmordsdroner og missiler. Norge må slutte å samarbeide med Iran, og fjerne Irans ambassadør. Vi må trekke invitasjonen til Irans ambassadør til Nobels fredspris-seremonien. Hans deltagelse er et hån mot de som kjemper for fred, ytringsfrihet og frihet.

Les også: Norsk modell «diskriminert» etter Iran-protester

Barneekteskap i Iran

I Iran kan barn giftes bort fra de er rundt 9 år. Jeg måtte gifte meg med en mann som var valgt ut for meg. Jeg var 17 år gammel og heldig sammenlignet med disse niåringene. Da jeg kom til Norge som flyktning, fikk jeg innvilget skilsmisse og giftet meg senere med en mann jeg valgte selv.

Man kan bare forestille seg hva det betyr når en niåring gifter seg med en voksen mann. Dette er en stor forbrytelse mot barnet. Hvorfor i alle dager skal man forhandle med et slikt land? Dette er over min fatteevne.

Jeg ber om at medier, politikere, kvinneaktivister og alle andre grupperinger i større grad støtter vår sak. Vi lever i en urolig tid og skal ikke bestandig ta alt for gitt, men kjempe for de som lider urett.

I Iran har det pågåtte en kvinnerevolusjon og kamp mot regimet i 70 dager. Det har blitt drept over 500 og 15.000 mennesker arrestert. Mange kvinner er blitt voldtatt. Voldtektene begrunnes med at jomfrudommen tas, og med dette fratas muligheten til å komme til paradis. Kvinner og menn tortureres grovt.

227 av 290 Iranske parlamentsmedlemmer ønsker de 15.000 arresterte demonstrantene henrettet.

Den norske forfatteren Arnulf Øverland skrev en gang: «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv!»

Norske politikere: Slutt med å kun fordømme og slutt med dialog. Vi trenger handling!

Les også: Tiden for berøringsangst er forbi. Nå må Norge legge press på Iran

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar