– Motstrider bevis

De største forlagene får gigantgebyr for prissamarbeid

Ifølge Konkurransetilsynet har forlagene delt og mottatt konkurransesensitiv informasjon via Bokbasens salg av abonnementet Mentor Forlag. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad.)
Ifølge Konkurransetilsynet har forlagene delt og mottatt konkurransesensitiv informasjon via Bokbasens salg av abonnementet Mentor Forlag. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad.)
Konkurransetilsynet ilegger Norges fire største forlag og Bokbasen gebyr på 545 millioner kroner for blant annet å ulovlig ha utvekslet fremtidige bokpriser.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Konkurransetilsynet ilegger Norges fire største forlag og Bokbasen gebyr på 545 millioner kroner for blant annet å ulovlig ha utvekslet fremtidige bokpriser.

Konkurransetilsynet varslet tirsdag morgen om at Norges fire største forlag og Bokbasen ilegges overtredelsesgebyr på til sammen 545 millioner kroner.

Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug er konkurrenter og har lenge stått for rundt 90 prosent av omsetningen i bokmarkedet. Ifølge Konkurransetilsynet har forlagene delt og mottatt konkurransesensitiv informasjon via Bokbasens salg av abonnementet Mentor Forlag.

– Dette har gitt aktørene fullstendig oversikt over hverandres opptreden i markedet og kan ha ført til at vi forbrukere har måttet betale høyere priser på bøker, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

Påstandene bestrides

Aschehoug opplyser i en pressemelding at forlaget påklager Konkurransetilsynets vedtak, og hevder at påstandene er gale og vedtaket er feil.

Annonse

– Vi er rystet over kvaliteten på Konkurransetilsynets arbeid, sier konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i en kommentar.

Også Cappelen Damm er uenig i Konkurransetilsynets vedtak og vil bringe vedtaket inn for Konkurranseklagenemnda.

Ledelsen i Vigmostad & Bjørke opplyser at de vil bruke tid på å gjennomgå saken, men stiller seg uforstående til tilsynets konklusjoner, gebyret og begrunnelsen. Ifølge dem har saken pågått i fem år med tett samarbeid med Konkurransetilsynet, uten at tilsynet har tatt hensyn til informasjonen fra forlaget.

Store summer

Bokbasen AS ilegges et overtredelsesgebyr på 4,1 millioner kroner for å legge til rette for informasjonsutvekslingen gjennom Mentor Forlag.

For bevisst utveksling av sensitiv informasjon får Cappelen Damm AS et gebyr på 131,4 millioner kroner, Vigmostad & Bjørke AS/Forlagshuset Vigmostad & Bjørke AS ilegges gebyr på 92,6 millioner kroner, mens Gyldendal Norsk Forlag AS/Gyldendal ASA og Aschehoug ilegges et overtredelsesgebyr på henholdsvis 252,1 millioner kroner og 64,6 millioner kroner.

– Størrelsen på gebyrene understreker at det i denne saken har skjedd et alvorlig brudd på konkurranseloven, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

De framholder at forlagene systematisk har lagt inn informasjon i databasen, i visshet om at den da ble tilgjengelig for konkurrentene.

Motstrider bevis

Aktørene fikk varsel om gebyr for ulovlig samarbeid 24. september 2020. De fem aktørene ga sine tilsvar til Konkurransetilsynets varsel i januar 2021.

Aschehoug opplyser at de har fremlagt omfattende dokumentasjon fra jurister og økonomer som tydelig viser at Konkurransetilsynets påstander er gale og vedtaket er feil.

– Bokbasen gir ikke på noen måte grunnlag for koordinering, slik Konkurransetilsynet hevder. Vedtaket vil derfor bli klaget inn for Konkurranseklagenemnda, opplyser forlaget i sin pressemelding.

I en pressemelding betegner Cappelen Damm Konkurransetilsynets vedtak som «et grunnløst angrep på norsk bokbransje».

– For Cappelen Damm framstår en slik virkelighetsbeskrivelse som fullstendig absurd, sier administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm.

Konkurransetilsynets vedtak er endelig. Selskapene har mulighet til å klage saken inn for Konkurranseklagenemnda innen seks måneder.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar