Vil bryte ned fordommer

Nasjonalmuseet inviterer barn til eventyrstund med drag-artist

«Trollønsket» har blitt svært populært hos Nasjonalmuseet. Hovedpersonen Nabi Yeon Geisha portretteres av Remi Johansen Hovda (t.v.). (Foto: Nasjonalmuseet.)
«Trollønsket» har blitt svært populært hos Nasjonalmuseet. Hovedpersonen Nabi Yeon Geisha portretteres av Remi Johansen Hovda (t.v.). (Foto: Nasjonalmuseet.)
I Sverige ble «Drag Queen Story Hour» avlyst etter trusler. Nå tar Nasjonalmuseet arrangementet til Norge.
Saken er «Drag queen story hour» er et konsept som har spredd seg over store deler av Vesten de siste årene, hvor «dragqueens» forteller eventyr til barn. Arrangement i både USA og Sverige har mottatt kritikk og trusler. I Norge mottas det hele med et åpent sinn.

«Drag Queen Story Hour» har fått mye oppmerksomhet. Konseptet, hvor «drag queens» kler seg opp og leser eventyr for barn, har skapt mye og høylytt debatt.

I USA har det, forutsigbart nok, fått mye kritikk fra konservative.

Men også i Sverige ble det bråk: En eventyrstund på biblioteket i Olofström måtte avlyses etter trusler, i følge Sveriges televisjon (SVT).

– Fremfor alt synes jeg det er en trussel mot demokratiet å gå løs på et arrangement som er rettet mot barn og handler om menneskers likeverd. At vi kan både se ut og være den vi er, uttalte leder for kultur- og fritidsetaten i Olofstöm, Patrik Sjöstedt til SVT.

Annonse

I disse dager forsøker Nasjonalmuseet seg på sin egen variant. Her til lands mottas arrangementet «Trollønsket» med stor jubel.

Les også: Transdebatten fordummes av kamuflert bekymring for barna

Bare positive tilbakemeldinger

Allerede har «Trollønsket» vært avviklet to helger i november. Det er en interaktiv fortellerstund og trollvandring med dragdronning Nabi Yeon Geisha, portrettert av Remi Johansen Hovda.

Til vanlig jobber Johansen Hovda som universitetslektor ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved Oslo Met.

– Jeg er innforstått med at «Drag Queen Story Hour» har fått mye kritikk i både Sverige og i USA, sier hovedpersonen, og fortsetter:

– Men vi har ikke fått noen negative reaksjoner.

Johansen Hovda selv bruker betegnelsen «drag-artist», og nevner at det ofte forbindes med noe vulgært eller knyttes til det seksuelle:

– Men vi er skuespillere og dette er en kunstform. Og når vi lager forestillinger for barn, tar vi hensyn til barna og hva de selv er opptatt av.

Nå håper Nabi Yeon Geisha, også kjent som Remi Johansen Hovda om du vil, at eventuelle fordommer mot arrangementer som «Trollønsket» brytes ned.

Les også: – Dette kunne ikke skjedd noe annet sted

Et av de mest besøkte

Eventyrene som formidles på Nasjonalmuseet, handler nettopp om eventyrlige ting. Johansen Hovda spiller ut historien om Ragna som blir mobbet for å se ut som et troll, og så bestemmer seg for å faktisk bli det.

Men underveis oppdager Ragna at hun er god nok akkurat slik hun er.

– Det er et univers barn kan bli med inn i, fantasere og være med på historien som en teaterforestilling.

Arrangementene er et av de aller best besøkte i høst hos Nasjonalmuseet, ifølge Johnsen Hovda.

– Vi har hatt opp mot 50 barn med oss på det meste. Fortsatt er det muligheter for å bli med. 10. og 11. desember holder vi vanlig arrangement, men den 17. og 18. desember blir juleverksted i tillegg etterpå.

Subjekts redaksjon har vært i kontakt med en av Nasjonalmuseets pressekontakter, som uttaler at så langt vedkommende er kjent med, har det ikke vært negative tilbakemeldinger i forbindelse med «Trollønsket».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar