«Drag Queen Story Hour» har fått mye oppmerksomhet. Konseptet, hvor «drag queens» kler seg opp og leser eventyr for barn, har skapt mye og høylytt debatt.
I USA har det, forutsigbart nok, fått mye kritikk fra konservative.
Men også i Sverige ble det bråk: En eventyrstund på biblioteket i Olofström måtte avlyses etter trusler, i følge Sveriges televisjon (SVT).
– Fremfor alt synes jeg det er en trussel mot demokratiet å gå løs på et arrangement som er rettet mot barn og handler om menneskers likeverd. At vi kan både se ut og være den vi er, uttalte leder for kultur- og fritidsetaten i Olofstöm, Patrik Sjöstedt til SVT.
I disse dager forsøker Nasjonalmuseet seg på sin egen variant. Her til lands mottas arrangementet «Trollønsket» med stor jubel.
Les også: Transdebatten fordummes av kamuflert bekymring for barna
Bare positive tilbakemeldinger
Allerede har «Trollønsket» vært avviklet to helger i november. Det er en interaktiv fortellerstund og trollvandring med dragdronning Nabi Yeon Geisha, portrettert av Remi Johansen Hovda.
Til vanlig jobber Johansen Hovda som universitetslektor ved Fakultet for teknologi, kunst og design ved Oslo Met.
– Jeg er innforstått med at «Drag Queen Story Hour» har fått mye kritikk i både Sverige og i USA, sier hovedpersonen, og fortsetter:
– Men vi har ikke fått noen negative reaksjoner.
Johansen Hovda selv bruker betegnelsen «drag-artist», og nevner at det ofte forbindes med noe vulgært eller knyttes til det seksuelle:
– Men vi er skuespillere og dette er en kunstform. Og når vi lager forestillinger for barn, tar vi hensyn til barna og hva de selv er opptatt av.
Nå håper Nabi Yeon Geisha, også kjent som Remi Johansen Hovda om du vil, at eventuelle fordommer mot arrangementer som «Trollønsket» brytes ned.
Les også: – Dette kunne ikke skjedd noe annet sted
Et av de mest besøkte
Eventyrene som formidles på Nasjonalmuseet, handler nettopp om eventyrlige ting. Johansen Hovda spiller ut historien om Ragna som blir mobbet for å se ut som et troll, og så bestemmer seg for å faktisk bli det.
Men underveis oppdager Ragna at hun er god nok akkurat slik hun er.
– Det er et univers barn kan bli med inn i, fantasere og være med på historien som en teaterforestilling.
Arrangementene er et av de aller best besøkte i høst hos Nasjonalmuseet, ifølge Johnsen Hovda.
– Vi har hatt opp mot 50 barn med oss på det meste. Fortsatt er det muligheter for å bli med. 10. og 11. desember holder vi vanlig arrangement, men den 17. og 18. desember blir juleverksted i tillegg etterpå.
Subjekts redaksjon har vært i kontakt med en av Nasjonalmuseets pressekontakter, som uttaler at så langt vedkommende er kjent med, har det ikke vært negative tilbakemeldinger i forbindelse med «Trollønsket».