Få kunsten ned fra veggen
«Off the wall» høres kanskje ut som en vans-referanse, men det er også navnet på årets siste utstilling ved galleri Kösk.
Utstillingen annonseres som et slags julemarked. Det er ikke tvil om at off the wall i dette tilfelle menes om kunsten som nok helst skal ned for galleriets vegg for å finne seg ett nytt hjem.
Til tross for den utilslørte kommersielle ambisjonen er det likevel en utstilling verdt å få med seg.
Kombinasjonen av verk, farger og mengde gjør selve sammensetningen kunstnerisk spennende. Det er tydelig at Kösk fortsatt setter kuratering høyt.
Et viktig retrospektive
Henie Onstad slår til med stor retrospektiv utstilling med Niki de Saint Phalle.
Niki de Saint Phalle (1930–2002) gjorde seg først bemerket på den internasjonale kunstscenen i overgangen til 1960-tallet. Sammen med kunstnere som Andy Warhol var Niki de Saint Phalle på denne tiden tidlig ute med å utvikle en ny kunstnerrolle i nær dialog med spesielt TV-mediet.
Utstillingen tar for seg de viktigste tematiske periodene i Saint Phalles kunstnerskap i en «semi-kronologisk» presentasjon. Den viser de første oljemaleriene og Saint Phalles arbeid med assemblager på slutten av 1950-tallet før vi inviteres inn i hennes berømte «Skyte-malerier». Den presenteres hennes «hvite periode» og de mange og ulike skulpturene av kvinner i alle farger og fasonger, såkalte «Nanaer».
Subjekts anmelder omtaler utstillingen som en viktig gjenoppdagelse av en sentral avantgardist.
Les mer om Niki de Saint Phalle her.
Usjenert og usensurert
«HERPES we finely got something in common» med Maria Pasenau som åpner ved QB Galleri.
Maria Pasenau arbeider primært med fotografi, installasjon, performance og skulptur.
Pasenau har høstet oppmerksomhet for grensesprengende utstillinger som tematiserer tabubelagte temaer som kjønn, kropp og seksualitet, der hun retter et reflektivt og ironisk pek mot samtidens selv-iscenesettende mediekultur.
Uttrykket er ujålete, selvutleverende og tilsynelatende upolert og usensurert. Gjennom sin kunstneriske praksis løfter Pasenau frem flerstemmige uttrykk for hva det vil si å være ung i dag, der seksualitet er tett linket med sårbarhet.
For anledningen har Pasenau invitert Håkon Siri til å produsere et lydverk til utstillingen.