Follobanen er en samfunnsøkonomisk og etisk tragedie

Når vi skal ha en politikk som skal gjelde for folk flest, er en slik bruk av penger kvalmende, skriver justispolitisk talsperson for Partiet Sentrum, Espen Oseid Danielsen, om Follobanen. (Foto: Nicolas Tourrenc/Bane nor.)
Når vi skal ha en politikk som skal gjelde for folk flest, er en slik bruk av penger kvalmende, skriver justispolitisk talsperson for Partiet Sentrum, Espen Oseid Danielsen, om Follobanen. (Foto: Nicolas Tourrenc/Bane nor.)
37 milliarder kroner kunne gjort en reell forskjell i livet til landets aller fattigste, skriver Espen Oseid Danielsen.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Den dyre Follobanen virket kun i ni dager.

19. desember måtte den nye Follobanen stenge, etter kun ni dager i aktiv drift. Stengingen skyldes sedvanlig nok «tekniske problemer». Det er helt vanvittig å tenke på at en splitter ny toglinje så raskt opplever varmgang og røykutvikling systemet for returstrøm.

Jeg vil imidlertid ikke dvele med toglinjens midlertidige stengning, men dens vanvittig kostnad. Toglinjen, som skal spare reisende cirka elleve minutter i reisetid mellom Ski og Oslo, har en prislapp på svimlende 37.000.000.000 kroner. Trettisyv milliarder norske kroner. Det er en sum som forplikter.

Jeg er klar over at de som pendler mellom Ski og Oslo, ønsker sin nye toglinje velkommen med åpne armer. Men ut ifra et samfunnsøkonomisk perspektiv, og ikke minst med et moralsk henblikk, er Follobanen intet annet enn en tragedie. Med 37 milliarder kunne staten utdelt hele 4.100 kroner i måneden til de 150.000 fattigste husstandene over en periode på fem år! Er ikke det helt bisart å tenke på?

Les også: Et godt nytt år? Ikke for alle

Annonse

Et enkelt valg

Når vi skal ha en politikk som skal gjelde for folk flest, samt løfte opp de mest utsatte blant oss, er en slik bruk av penger kvalmende.

At 150.000 fattige husstander i Norge kan få over 4.000 kroner mer i måneden, ville resultert i mange positive følgevirkninger. Bedre søvn, mindre inkassokrav, mer overskudd til å yte på jobben, lettere å komme i arbeid og mindre trykk på offentlige helsetilbud er bare noen av de tenkelige positive konsekvensene av å heller prioritere 37 milliarder på dette.

I valget mellom å gi 150.000 fattige husstander nødvendig økonomisk hjelp i denne vanskelige tiden, kontra å redusere reisetiden fra 22 til 11 minutter med tog fra Ski til Oslo, bør valget være enkelt.

Follobanen er en tragedie fra både et samfunnsøkonomisk og etisk perspektiv.

Les også: VM er over. Nå kan vi endelig snakke om den hyklerske boikotten

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar