Regjeringens krig mot deltid knuser unges jobbmuligheter

Mange utlyste stillinger etterlyser arbeidserfaring. Dessuten er det naturlig for mange unge å starte i en deltidsjobb før man går over til en heltidsjobb, skriver Kristin Lode. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix.)
Mange utlyste stillinger etterlyser arbeidserfaring. Dessuten er det naturlig for mange unge å starte i en deltidsjobb før man går over til en heltidsjobb, skriver Kristin Lode. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix.)
Man skulle tro at partiet som kaller seg selv Arbeiderpartiet, la til rette for at flest mulig kan jobbe. Likevel viser de gang på gang at de stoler på hverken arbeidstaker eller arbeidsgiver, skriver Kristin Lode.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Regjeringens nye lovforslag gjør det vanskeligere for unge å få jobberfaring. Det mener Kristin Lode, fjerde kandidat på Rogaland FRPs fylkestingsliste og nestleder i Rogaland FPU.

Regjeringen har lagt frem et lovforslag med hovedformål å styrke heltidsstillingen, men som slår føttene under alle unge arbeidstakere som kun har mulighet til å jobbe deltid.

Selv om dette kan være en god endring for noen, er forslaget totalt sett elendig.

Det som ikke tas inn i konteksten, er alle de ulike menneskene som finnes på jobbmarkedet. Hvor de unge arbeidstakere vil være de som rammes hardest av endringen. De aller fleste unge er på jakt etter en jobb de kan ha i ferier og ved siden av studier – den perfekte kandidaten til en deltidsjobb.

Allerede før forslaget kom, var mulighetene for unge jobbsøkere blitt dårligere. SSB viser at stadig færre tenåringer i dag har erfaring fra arbeidslivet. På slutten av 1990-tallet hadde nærmere tre av fire 17-åringer hadde inntekter fra deltidsjobber. I 2015 var dette tallet blitt havert.

Annonse

Reguleringer på detaljnivå

Forslaget innebærer å lovfeste en heltidsnorm, og innføre dokumentasjonskrav ved ansettelse i deltidsstillinger, samt å gi deltidsansatte fortrinnsrett til ekstravakter. Deltidsstillinger fjernes ikke direkte, men arbeidsgiver settes i en vanskelig situasjon og tvinges til å se bort fra unge arbeidstakere.

Ulike bransjer har ulike behov for arbeidsstillinger, ikke alle passer under en lovfestet heltidsmodell. Arbeidsgivere bør derfor har rom til å selv avgjøre hvem de skal ansette og hvilke stillinger som skal utlyses. Dokumentasjonskravene vil kun påføre næringslivet unødige kostnader i forbindelse med deltidsbruk. Arbeidsmarkedet og arbeidstakeren er åpenbart best tjent med frihet på begge sider.

Partiet som kaller seg selv Arbeiderpartiet, skulle man gjerne tenke at prioriterte å legge til rette for et fleksibelt jobbmarked som gir flest mulig jobbmuligheter. Likevel har de vist flere ganger at de ikke stoler på verken arbeidstaker eller arbeidsgiver. Ved å nok en gang innføre reguleringer bekrefter de påstanden.

Realiteten er at folk vet best selv, uavhengig av overordnede regler. Dersom arbeidsmarkedet skal reguleres på detaljnivå, vil det ha en hemmende effekt og resultere i at hverken arbeidsgiver eller arbeidstaker kan fungere optimalt. Dette vil gå ut over en allerede ustabil samfunnsøkonomi og arbeidsplasser.

Les også: Norske gangsterrappere fortjener bedre arbeidsvilkår

Etterspørsel etter arbeidserfaring

De unge tjener mer enn bare penger i deltidsstillinger. For mange er det starten på arbeidslivet som gir mest verdifull arbeidserfaring, og videre gode muligheter for fremtidige jobber. For flere er det naturlig å starte i en deltidsjobb før man går over til en heltidsjobb. Dessuten etterlyser mange utlyste stillinger arbeidserfaring.

Å lovfestet en heltidsnorm er et ikke god politikk, selv om det kan hjelpe noen. For at alle skal ha de beste mulighetene, må det tenkes mer fleksibelt. Nedsiden ved å innføre en bastant lovendring, er at noen på lider på vegne av andre.

Unge som er arbeidsvillige og ønsker å bidra med arbeidskraft, skal ikke stenges ute som resultat av unødvendige lovendringer.

Les også: «Sigma»-hannen dominerer på sosiale medier. Derfor bør du bry deg

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar