– Propaganda

India blokkerer kritisk BBC-dokumentar

Dokumentaren stiller spørsmål ved Modis lederskap i forbindelse med opptøyene i delstaten Gujarat i 2002. (Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool.)
Dokumentaren stiller spørsmål ved Modis lederskap i forbindelse med opptøyene i delstaten Gujarat i 2002. (Foto: AP Photo/Rafiq Maqbool.)
Indiske myndigheter blokkerer sendingen av en BBC-dokumentar som kritiserer statsminister Narendra Modi. Det er heller ikke lov å dele klipp i sosiale medier.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er India blokkerer kritisk BBC-dokumentar

Dokumentaren stiller spørsmål ved Modis lederskap i forbindelse med opptøyene i delstaten Gujarat i 2002.

Regjeringen har brukt en nødklausul i landets IT-lovverk for å gi ordre om å hindre spredning av klipp fra dokumentaren, sier regjeringsrådgiver Kanchan Gupta på Twitter.

BBC har ikke sendt dokumentaren i India, men den er lastet opp på flere Youtube-kanaler, sier Gupta.

Twitter har fått ordre om å blokkere over 50 meldinger med lenker til videoen, mens YouTube er bedt om å sperre alle opplastinger. Begge selskapene har etterkommet dette, ifølge Gupta.

Annonse

Gupta var delstatsminister i Gujarat under de voldsomme opptøyene som ifølge myndighetene kostet over 1.000 mennesker livet, de fleste av dem muslimer. Menneskerettsaktivister anslår at minst dobbelt så mange ble drept i volden mellom hinduer og muslimer. Opptøyene ble utløst av en brann på et tog med hindupilegrimer. 59 personer døde i brannen.

Modi har avvist at han sviktet og ikke stanset opptøyene. Granskere oppnevnt av høyesterett fant ikke grunnlag for å straffeforfølge ham.

Modi ble senere leder av det hindunasjonalistiske partiet BJP og ledet det til seier i valgene i 2014 og 2019.

En talsperson for det indiske utenriksdepartementet har kalt BBC-dokumentaren et stykke propaganda som fremmer «et diskreditert narrativ».

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar