– Forbinder de kongelige med folkene rundt

Over 4.000 år gammel mumie funnet i Egypt

Bildet er tatt inne i graven. Arkeolog Zahi Hawass, som tidligere har vært Egypts kulturarvminister, sier at alle funnene er datert fra rundt det 25. til det 22. århundret før Kristus. (Foto: Presse.)
Bildet er tatt inne i graven. Arkeolog Zahi Hawass, som tidligere har vært Egypts kulturarvminister, sier at alle funnene er datert fra rundt det 25. til det 22. århundret før Kristus. (Foto: Presse.)
Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4.300 år.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Over 4.000 år gammel mumie funnet i Egypt.

Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC.

Mumien er dekket av bladgull og ble oppdaget torsdag i en 15 meter dyp sjakt på gravstedet Saqqara sør for Kairo. Der er også tre andre graver funnet.

En av disse antas å ha tilhørt en mann som het Khnumdjedef. Han var prest, inspektør og tilsynsansvarlig for kongelige.

En annen mumie er levningene av en mann som het Meri. Han var en høytstående tjenestemann for kongelige og hadde tittelen «hemmelig vokter» – noe som betydde at han kunne gjennomføre religiøse ritualer.

Annonse

En dommer som het Fetek, antas å ligge i den siste graven, der arkeologene har avdekket det som kan være en samling bestående av de største statuene som noensinne er funnet i området. Flere andre gjenstander, blant annet keramikk, er også funnet i gravene.

Arkeolog Zahi Hawass, som tidligere har vært Egypts kulturarvminister, sier at alle funnene er datert fra rundt det 25. til det 22. århundret før Kristus.

– Funnet er svært viktig siden det forbinder kongene med folket som bodde rundt dem, sier Ali Abu Deshish, en annen arkeolog som har vært med på utgravingene.

Sawwara var et aktivt gravsted i over 3.000 år og står på Unescos verdensarvliste. Stedet ligger ved det som var Egypts gamle hovedstad Memfis, der det er flere enn ti pyramider.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar