Får følge av nordiske forbund

Norsk Journalistlag trekker seg i protest fra internasjonalt journalistforbund

– Det toppet seg da IFJ passivt aksepterte at det russiske forbundet etablerte seg i flere okkuperte områder i Ukraina. Fra før har noe lignende skjedd i Abkhasia, som tilhører Georgia. Det har blitt påpekt, uten at grep er tatt. Vi kan ikke være del av en slik organisasjon, sier Tryggestad. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
– Det toppet seg da IFJ passivt aksepterte at det russiske forbundet etablerte seg i flere okkuperte områder i Ukraina. Fra før har noe lignende skjedd i Abkhasia, som tilhører Georgia. Det har blitt påpekt, uten at grep er tatt. Vi kan ikke være del av en slik organisasjon, sier Tryggestad. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Norsk Journalistlag (NJ) trekker seg fra Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) i protest.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Norsk Journalistlag (NJ) trekker seg fra Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) i protest.

Det bekrefter NJ i en pressemelding. Medier24 omtalte nyheten først.

– Norsk Journalistlag har besluttet å si opp sitt medlemskap i det internasjonale journalistforbundet (IFJ). Årsaken er fravær av demokratiske prosesser, og manglende reaksjon overfor det russiske forbundet som har etablert seg i okkuperte regioner i Ukraina, skriver NJ i pressemeldingen.

Journalistforbundene i Danmark, Finland og Island trekker seg også, mens det svenske forbundet skal vurdere det.

Håndtering av Ukraina ble dråpen

– NJ har, sammen med de nordiske landene og flere andre land, kjempet en årelang kamp for å få på plass blant annet valgregler, åpenhet rundt vedtak, pengebruk og andre helt grunnleggende demokratiske kjøreregler. Vi må bare konstatere at vi ikke har lyktes godt nok, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.

Annonse

– Det toppet seg da IFJ passivt aksepterte at det russiske forbundet etablerte seg i flere okkuperte områder i Ukraina. Fra før har noe lignende skjedd i Abkhasia, som tilhører Georgia. Det har blitt påpekt, uten at grep er tatt. Vi kan ikke være del av en slik organisasjon, sier Tryggestad.

Det er landsstyret i NJ som har besluttet å trekke seg fra det internasjonale forbundet. Det er en oppsigelsestid på et halvt år.

– At vi må gå til et så alvorlig skritt, er selvsagt sterkt beklagelig. Men i likhet med våre nordiske kolleger, tror vi dette er det eneste som kan redde IFJ. Endringer må tvinges fram, sier Tryggestad.

IFJ avviser anklagene

NJ vil fortsatt bidra med økonomiske bidrag til internasjonalt solidaritetsarbeid. De opplyser at konsekvensene av utmeldingen ennå ikke er klar for enkeltprosjekter.

Det internasjonale journalistforbundet skriver på sine nettsider at de ikke har noen politiske standpunkter, men at de forsvarer menneskerettigheter, demokrati og pressefrihet.

– Vi avviser fullstendig det som er falske, ærekrenkende og ødeleggende påstander, sier generalsekretær Jeremy Dear i IFJ til Reuters.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar