Vernissageguiden
Oslo

Dette er ukens beste utstillinger i Oslo

Uke 7
Ahmed Umar er nominert til Subjektprisen 2023 i kategorien Årets kunstner. (Foto: Julie Hrnčířová.)

Forbudte bønner og hellige suvenirer

Den uken åpner utstillingen «Glowing Phalanges», eller «Glødende fingerledd», om du vil, ved Kunstnernes hus.

Bak utstillingen er den norsk-sudanske kunstneren Ahmed Umar.

Umar setter søkelyset på spørsmål knyttet til identitet, religion og kulturelle verdier gjennom en rekke kunstneriske uttrykk, og utstillingen tar utspring i kunstnerens bakgrunn og oppvekst mellom to grener av islam.

«Glowing Phalanges» består av 99 skulpturelle bønneperler i ulike materialer og formater. Disse er laget av materialer fra  kommersielle suvenirer fra afrikanske og asiatiske land som kunstneren har samlet inn over lengre tid.

Til utstillingen har Umar også inkorporert organiske materialer fra norsk geografi, blant annet reinsdyrhorn og et 60 år gammelt hvalskjelett, som peker på vårt eget lands utnyttelse av naturressurser, opplyser Kunstnernes hus.

«Glowing Phalanges» er en videreføring av kunstnerens pågående og stadig voksende prosjektet «Forbidden Prayers», og blir nok verdt å få med seg.

Utstillingen har åpning fredag 17. februar klokken 19.

Hedvig Thorkildsen, «Grunnmasse». (Foto: Presse.)

Ekko mellom form og flate

Også Norske grafikere åpner utstilling denne uken.

Bergenskunstneren Hedvig Thorkildsen viser utstilling «Grunnmasse» i lokalene i Oslo sentrum.

Utstillingen tar utgangspunkt i Thorkildsens grafiske undersøkelser av flate, form, rom og materialitet.

Både tresnitt, installasjon og skulptur brukes her for å undersøke begrepet konstruksjon.

I utstillingsteksten forklares Thorkildsens arbeid som et ekko mellom form og flate.

Det grafiske formspråket utviklet seg her i relasjon til arkitektoniske skulpturer, og undersøker begrepet konstruksjon på et konseptuelt plan.

Utstillingen har vernissage torsdag 16. februar kl. 18. 

Laura Ann Morisson, Galleri K. (Foto: Presse.)

Hud, empati og traumer

Galleri K presenterer denne uken «PT 2» av kunstneren Laura-Ann Morrison.

Morrison er fotograf, og jobber både i Trondheim og Ghanas hovedstad, Accra.

Utstillingen «PT 2» omhandler beskyttelse og avreise.

Gjennom sitt arbeid utforsker Morrison individets evne til å motstå og tilpasse seg fysisk, mentalt og følelsesmessige endringer. Dette gjør hun ved å søke diskontinuerlige historier basert på virkelige hendelser.

Det er en intensjon om å komme nærmere situasjoner vi instinktivt avviser, ved å utfordre grenser og gi dem en ny refleksjonsfelt.

Gjennom blant annet fotografi og video jobber hun med tematikk som traumer, empati, ritualer og fortellinger.

Dette kommer frem i utstillingsteksten.

Utstillingen har vernissage fredag 17. februar kl. 19. 

Timothy Wilson på visningsrommet Podium. (Foto: Presse.)

Dystopisk historie

Lysdesigner Timothy Wilson åpner utstilling ved Podium.

Utstilllingen «24×36» utforsker det intrikate forholdet mellom den syntetiske og den naturlige verden. Wilson ser også på måten menneskelig tilstedeværelse påvirker og former miljøet.

Kunstneren utforsker materialer som er i fluks, overflater som kveles i termoplast, brann og varme. I denne utstillingen er hav og ørken de animistiske karakterene i en uskreven dystopisk historie. De sliter med å motstå kraften til polykarbonat, som svelger alt i veien.

«24×36» er et forsøk på å fortelle en poetisk, men trist historie om det falmende landskapet forurenset av menneskelig tilstedeværelse.

Utstillingen har vernissage torsdag 16. februar 19:00. 

Ida Helene Thorkildsen på Strykejernet. (Foto: Presse.)

Å dras i alle retninger

Fredag åpner kunstner Ida Helene Thorkildsen sin første utstiling ved Strykejernet.

I utstillingen «Dra meg litt den veien, så kan jeg dra deg litt den veien» stiller hun ut malerier og installasjonsarbeid fra siste året.

Utstillingen handler, ifølge kunstneren selv, om samspillet og leken i det å bli påvirket: Det å bli dratt i ulike veier.

Mennesker og relasjoner påvirker egen selvforståelse og væremåte.

Likeså gjør farger, former, lydtoner og støy. Man dras i en retning, og så blir man dratt litt videre i en annen retning.

Planlagt eller ei.

Utstillingen har vernissage fredag 17. februar kl. 19:00 og etterfest på The Red Room Oslo.

Usikkerkunstjente. (Foto: Usikkerkunstjente.)

Maleri og tekstil

Kunstnerduoen Iben Isabell Krogsgaard og Alexandra Jegerstedt står bra navnet Usikkerkunstjente.

Denne uken åpner de utstillingen ved LNM (Landsforeningen norske malere).

Utstillingen «Twill og sateng» tematiserer hva det klassiske maleriet på lerret i sin essens er; maling på vevde tekstiler.

Ifølge utstillingsteksten ivaretar og utfordrer arbeidene i utstillingen to sterke håndverkstradisjoner. Med en poetisk tilnærming er Usikkerkunstnerjente i et androgynt krysningsfelt mellom den kvinnelige vever og den mannlige maleren. Motivene forskyver, fremhever, tar bort og påvirker det digitalt vevde lerretet

Utstillingen har vernissage 16. februar klokken 18. 

«Følsom» av Lavrans Borgen. (Foto: Galleri M35.)

Hjernestorm

Lavrans Borgen åpner utstilling ved galleri M35 på Tjuvholmen.

Borgen er opptatt av å uttrykke menneskets følelsesliv. Gjennom fargerike og lekne motiver drøfter han både mental helse og verden rundt seg.

I utstillingen «Brainstorm» ser vi 20 originalverk fra kunstneren.

Kunstneren sier selv:

– Vi står overfor enorme forventninger og et voldsomtinformasjonspress som kan resultere i indre mental nedbrytning, noe jeg selv har kjent på. Jeg håper mine uttrykk i kunsten kan skape gjenkjenning hos andre, og derigjennom fellesskap – vi er ikke alene. At kaos og uro kan bli til noe vakkert, og gir stor indre glede.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar