Slippery slope

Samerådet gjør den samiske folkedrakten en bjørnetjeneste

Disse plaggene i et dataspill vekker engasjement. Samerådet mener det er feil av «Final Fantasy XIV» å selge de digitale plaggene. (Foto: presse.)
Disse plaggene i et dataspill vekker engasjement. Samerådet mener det er feil av «Final Fantasy XIV» å selge de digitale plaggene. (Foto: presse.)
Kultur må aldri bli forbeholdt folk, rase eller hudfarge. Det er giftig, skriver Danby Choi.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Samerådet krever folkedrakt fjernet fra dataspill for å være krenkende for den samiske kulturen.

Vestlig kultur sprer seg som ild i tørt gress over hele verden. Nettopp fordi at den ikke tar seg nær av å bli appropriert og videreutviklet. Mens østlig kultur blir stanset under eksport.

Av woke-tollen!

Slik bidrar woke-aktivister ufrivillig til at vestlig kultur dominerer og «imperialiserer». Woke-aktivister hindrer god kultur i å spre seg, men kun i den ene retningen.

Kulturell appropriasjon?

Aktivister kaller det for kulturell appropriasjon og rent tyveri når vestlig film-, spill- og tv-industri inkluderer østlige kulturprodukter i egen fortelling. Når japansk kimono benyttes av hvite, for eksempel.

Annonse

Slik ender østlig kultur (stil, underholdning, moral og verdier) til å bli noe gammeldags, annenrangs, fremmed og eksotisk. Ikke minst mener man dermed at østlig kultur kun kan benyttes av østlige. Men vestlige jenter som har lagt sin elsk på den koreanske folkedrakten, hanbok, må sies å fortjene å bruke den mye mer enn meg selv, som eksempelvis foretrekker å gå i dress.

Les også: Krever samisk folkedrakt fjernet fra spill

Krever samisk folkedrakt fjernet

Det samme ser vi nå med den samiske folkedrakten: Samerådet krever at de japanske spillutviklerne bak «Final Fantasy» fjerner de samisk-lignende folkedraktene i spillet. De mener å ha patent på den kreative bruken av drakten. Juridisk fremstår det helt utopisk, eller skal vi kanskje si dystopisk.

Slik bidrar de til å gjøre den samiske folkedrakten en stor bjørnetjeneste. Fra å eksistere i et populært og verdensomspennende spill, til å gjøre den nærmest kontroversiell.

Det er bare å gratulere.

Marginalisering og eksotifisering

Denne marginaliseringen og eksotifiseringen av kultur er jeg sterkt kritisk til. Målet med god kultur og gode verdier må være å spre seg, og å kjempe på idéenes slagmark. Ikke å bli redusert til en sårbar, eksklusiv og identitetspolitisk klubb med jernhånd.

Denne identitetspolitikken må vi snart legge fra oss.

Kultur må aldri bli forbeholdt folk, rase eller hudfarge.

Det er giftig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar