– Har ikke fått innsikt i begrunnelsen

Norsk regissør sier festival forsøkte å presse ham til å trekke film etter klage

– Festivalen forsøkte å presse oss til å trekke filmen – noe som var uaktuelt for oss, skriver regissør Rasmus A. Sivertsen i en kommentar til NTB. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
– Festivalen forsøkte å presse oss til å trekke filmen – noe som var uaktuelt for oss, skriver regissør Rasmus A. Sivertsen i en kommentar til NTB. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Premieren på den norske barnefilmen «Helt super» under Berlinalen ble utsatt etter en klage fra en antirasistisk filmorganisasjon. Regissøren forteller om tøffe møter i etterkant.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Premieren på den norske barnefilmen «Helt super» under Berlinalen ble utsatt etter en klage fra en antirasistisk filmorganisasjon. Regissøren forteller om tøffe møter i etterkant.

Det var den antirasistiske filmorganisasjonen Artef (Anti-Racism Taskforce for European Film), som skal håndtere institusjonell rasisme i europeisk film, som sto bak klagen, skriver Berlingske.

Klagen, som filmfestivalen i Berlin mottok søndag, gikk ut på at «Helt super» inneholdt «stereotype fremstillinger av fargede mennesker», ifølge den danske avisa.

Det fikk Berlinalen til å avlyse filmens gallapremiere, som skulle vært mandag. De sendte også ut advarsler til alle med billetter til en senere visning. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype».

– Ignorerte bekymringene

I en epost til NTB torsdag ettermiddag opplyser Berlinalen at gallapremieren ble utsatt i samråd med produksjonsselskapet. Før avgjørelsen falt, hadde arrangøren vært i kontakt med filmskaperne for å dele bekymringene om at enkelte fremstillinger i «Helt super» kunne tolkes som stereotypiske.

Annonse

– Filmskaperne ignorerte fullstendig disse bekymringene. Etter lengre møter med produksjonsselskapet, Norsk filminstitutt og Artef, ble vi enige om å utsette premieren for å finne en bedre måte å presentere den på, skriver pressesjef Frauke Greiner for filmfestivalen i Berlin.

Tirsdagens og torsdagens visninger fikk ingen negative kommentarer eller reaksjoner, legger hun til.

Regissør følte seg presset

NTB har forelagt begrunnelsen fra Berlinalen til regissør Rasmus A. Sivertsen. Han stiller seg helt uforstående til reaksjonen.

– Vi mente det ikke var grunnlag for å trekke filmen eller gjøre andre tiltak. Festivalen forsøkte å presse oss til å trekke filmen – noe som var uaktuelt for oss, skriver regissør Rasmus A. Sivertsen i en kommentar til NTB.

Han trekker fram at «Helt super» er sett av 110.000 på kino i Norge, vant publikumsprisen under juniorutgaven av Tromsø internasjonale filmfestival i høst og har blitt solgt til mer enn 150 land, inkludert USA. Det har skjedd uten at det har kommet noen reaksjoner.

– Dypt rystende

– Filmen handler om at alle er gode nok som de er, alle er en superhelt innerst inne. Vi reiste til Berlin for å feire filmen og bygge internasjonale relasjoner. Det at festivalen velger å stoppe visninger, er dypt rystende. Når en film er invitert til en festival, er det en selvfølge at den skal bli vist til lovet tid, fortsetter regissøren.

Sivertsen er også uenig i premieren ble «utsatt».

– Den ble avlyst. Det ble aldri satt opp noen ny gallapremiere. Vi ville kjøre premieren som planlagt, men festivalen insisterte på å avlyse for å få mer tid for å undersøke klagen. Fra vår side var dette aldri et ønske eller behov, men vi opplevde at vi ikke hadde noe valg, all den tid vi ønsket å bidra til at filmen faktisk ble vist på festivalen, forteller Sivertsen.

Han opplyser at de resterende visningene i helgen går som planlagt.

Trolig første gang

Det skal ifølge Berlingske være første gang at den tyske filmfestivalen tar denne fremgangsmåten i bruk.

Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt sier til avisa at hun er svært forundret.

– Vi har klart og tydelig sagt til Berlinalen at vi mener at filmen taler fint for seg selv og ikke er noe man skal advares mot. Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet står under et voldsomt press i vår tid, og det at en film blir vist uhindret på en festival, er viktig hvis vi skal ha gode diskusjoner etterpå. Det gjelder også barnefilm, sier hun.

Kanselleringsspørsmål

NFI-direktøren legger til at dersom en barnefilm med et enkelt og godt budskap risikerer å bli kansellert, kan man spørre seg selv hvilken film som vil kunne aksepteres av fremtidens festivaler.

«Just Super», som er den internasjonale tittelen, er en av flere norske barnefilmer på plakaten i Berlin. Den er første originalfilm fra Qvisten Animation og regissør Rasmus A. Sivertsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar