Ukjent kjøper

Munch-maleri solgt for 181 millioner kroner i London

Bildet har vært i den norske Olsen-familiens eie siden 1934. Det ble solgt som del av et restitusjonsoppgjør med familien til den jødiske kunstsamleren Curt Glaser, som eide maleriet fram til 1933. (Foto: AP Photo/Kin Cheung.)
Bildet har vært i den norske Olsen-familiens eie siden 1934. Det ble solgt som del av et restitusjonsoppgjør med familien til den jødiske kunstsamleren Curt Glaser, som eide maleriet fram til 1933. (Foto: AP Photo/Kin Cheung.)
Edvard Munchs maleri «Dans på stranden» ble solgt for 181 millioner kroner på auksjonshuset Sotheby's i London onsdag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Edvard Munchs maleri «Dans på stranden» ble solgt for 181 millioner kroner på auksjonshuset Sotheby's i London onsdag.

Bildet har vært i den norske Olsen-familiens eie siden 1934. Det ble solgt som del av et restitusjonsoppgjør med familien til den jødiske kunstsamleren Curt Glaser, som eide maleriet fram til 1933.

– I lys av omstendighetene rundt oppløsningen av Glasers kunstsamling er det gjennom Sotheby´s samtidig blitt forhandlet fram en fordelingsavtale av salgssummen mellom etterkommerne av Curt Glaser og Petter Olsen, skriver Rammestiftelsen for kunst, kultur og natur i en pressemelding.

– Denne anledningen er et historisk møte mellom to familier som begge har beundret og støttet Munchs kunstneriske liv og virke i Tyskland og Norge. Med dette salget markerer vi våre familiers fortsatte støtte og beundring til denne enestående kunstneren, skriver Petter Olsen i en uttalelse.

I utgangspunktet forventet auksjonshuset å innbringe et sted mellom 180 og 300 millioner kroner for kunstverket.

Annonse

Det er ikke kjent hvem som kjøpte maleriet, skriver Aftenposten.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar